Pierogi przygotowujemy w Polsce od wieków i jest to jedna z naszych polskich ulubionych, a jednocześnie najpopularniejszych potraw narodowych. Występuje w niezliczonych wariacjach smakowych. Najbardziej znane to oczywiście ruskie pierogi, pierogi z kap...
Pierogi z mięsem to danie dość pracochłonne, dlatego też nie porywam się na nie zbyt często. Zazwyczaj stawiam na dania proste, szybkie i takie, które nie usidlą mnie na pół dni w kuchni. No cóż, tym razem uległam namowom domowników pierog...
Najlepsze ciasto na pierogi
Najlepsze ciasto na pierogi
Najlepsze ciasto na pierogi. Czyli właściwie jakie? Elastyczne, miękkie i tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach to dla mnie ideał. Ciasto jest bezproblemowe, na 80 pierogów nawet 1 ...
Podczas niedawnego pierogowania z Karmel-itką powstały nie tylko świetne wytrawne pierogi, m. in. pierogi z soczewicą i twarogiem. Zrobiłyśmy także wersję na słodko z serkiem kremowym i wiśniami z kompotu i te pierogi widzicie na zdjęciu. Jakiś...
W wakacje to czas, kiedy pierogi z jagodami detronizują moje ulubione pierogi z mięsem. Nie ma się co dziwić. Są słodkie, ale bez dużej ilości cukru. Pachną wspaniale i jeszcze lepiej smakująlatem. Po przekrojeniu widelcem z wnętrza pieroga wyta...
Pierogi uwielbiam! Mogę je jeść bez końca, nie zwracając na skutki. Moje ulubione to ruskie. W sezonie truskawkowym nie może się też obyć bez pierogów z truskawkami. Polane naturalnym jogurtem lub śmietaną i cukrem smakują wyśmienicie. Są idealnym dani...
W końcu udało się znaleźć moment na ulepienie pierogów i w dodatku z truskawkami! Jednym słowem: wyśmienite! Pierogi z truskawkami składniki na ok. 40 szt.: ciasto: 300g mąki 1 jajko 2 łyżki roztopionego ciepłego masła ok. 100 ml ciepłej wody sz...