Rosti, to narodowa potrawa szwajcarska. Można ją podawać jako samodzielne danie lub też jako dodatek do czegoś.
Występuje w wielu wersjach - z boczkiem, z serem, tu w wersji podstawowej pod postacią placków, które w połączeniu z sosem śmietanowo - porowym i pieczoną polędwiczką wieprzową stanowi pyszne i efektowne danie, które śmiało możecie podać swoim gościom.
Z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.
Składniki na dwie porcje:
- 1 polędwiczka wieprzowa (250 g)
- 150 ml śmietany 18 %
- 50 ml mleka
- 1 duży por
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- suszony tymianek
- sól
- pieprz
- masło klarowane i olej rzepakowy do smażenia
Placki rosti (2 szt.)
- 350 g ziemniaków
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
RostiUgotować ziemniaki. Ugotowane wystudzić.
Zimne zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Z masy ziemniaczanej uformować dwa placki grubości 1 cm.
Położyć je na gorący tłuszcz i nie ruszać póki się nie zrumienią (jeśli przekręcimy je zbyt wcześnie, rozwalą się).
Kiedy rosti dobrze obrumienią się z jednej strony, wtedy delikatnie za pomocą łopatki przekręcamy je na drugą stronę, smażąc aż uzyskają złoto-brązowy kolor.
Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
MięsoPolędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z błonek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim mięso z każdej strony.
Zrumienione mięso przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 8-10 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na bok, aby trochę "odpoczęło" przed krojeniem.
Kiedy wieprzowina "odpocznie", pokroić ją w plastry.
SosPor umyć. Białą i jasnozieloną część pora pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane wymieszane z olejem rzepakowym. Wrzucić plasterki pora i smażyć póki nie będzie szklisty.
Na patelnię dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażyć całość ok. 2 minut.
Na patelnię wlać mleko oraz śmietanę, oprószyć tymiankiem oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dusić całość na małym ogniu przez 6-8 minut, aż sos się zredukuje i uzyska kremową konsystencję.
Na koniec dosypać do sosu posiekaną natkę pietruszki.
Na talerzu ułożyć rosti, na każdym placku rozłożyć sos, a na to plastry polędwiczki.
Sos najlepiej zacząć przygotowywać tj. szklić pokrojonego pora, kiedy rumienimy polędwiczkę na patelni.
Przepis zaczerpnięty z bloga Bartoldzika.