Witam Was w 2016 roku!
Na jego smaczne rozpoczęcie proponuję aromatycznego indyka z suszonymi owocami.
Składniki:
- 1,2 kg piersi z indyka,
- 3-4 duże ząbki czosnku,
- 1 duża czerwona cebula,
- 2 łyżki stołowe rodzynek,
- 10 szt suszonych śliwek kalifornijskich,
- 5 szt suszonych moreli,
- 5 plasterków suszonych jabłek,
- 2 goździki,
- 1 listek laurowy,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka klarowanego masła,
- 1 szkl soku jabłkowego,
- 1 szkl wody,
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
Wykonanie:
Indyczą pierś umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz, oba rodzaje papryki, cynamon oraz tymianek wraz z majerankiem - razem wszystko wymieszać i tą mieszanką natrzeć mięso.
Pozostawić je w przyprawach na minimum 2 godziny w lodówce (moje leżakowało całą noc).
Zamarynowane mięso obwiązać sznurkiem, bądź nitką, aby nadać mu ładny kształt.
Rodzynki i suszone owoce zalać w garnuszku szklanką wody i namoczyć, aby nieco zmiękły.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W głębokiej patelni rozpuścić klarowane masło, dodać olej.
Na rozgrzany tłuszcz położyć mięso i obsmażyć je na rumiano ze wszystkich stron,
Kiedy indyk będzie już rumiany, położyć obok mięsa posiekaną cebulę, liść laurowy oraz goździki, dodać sok wyciśnięty z limonki, przykryć pokrywką i dusić na niedużym ogniu przez 20 minut.
Przemieszać od czasu do czasu duszącą się cebulę, aby równomiernie się udusiła.
Namoczone suszone owoce osączyć na sicie, pokroić w paski i dodać do duszącego się na patelni mięsa, zalać całość sokiem z jabłek i dusić dalej pod przykryciem 10 - 15 minut.
Do tak przyrządzonego mięsa najbardziej pasuje jakiś sypki dodatek: ryż, kasza bulgur, pęczak itd.
Ja podałam go z kus- kusem.
P.S. Po wyciągnięciu z sosu i ostudzeniu doskonale sprawdza się jako domowa wędlina na kanapki.