W tych babeczkach zakochacie się od pierwszego kęsa. Zaręczam!!!
Zakochacie się, ponieważ są mięciutkie, puszyste i mocno maślane w smaku, wprost rozpływają się w ustach. Po prostu pyszności!!!
Co prawda na zdjęciu bardziej przypominają bułeczki, niż babeczki, a to wszystko dlatego, że zbyt dużo ciasta nałożyłam do foremek i kiedy rosły, po prostu zabrakło im miejsca :).
W oryginalnym przepisie przewidziane jest 6 sztuk, i rzeczywiście kiedy nałożymy ciasta po brzegi, to starcza go na przewidzianą ilość, tyle że po wyrośnięciu wyglądają tak jak na zdjęciu.
Proponuję więc nakładać mniej ciasta (do połowy lub 3/4 wysokości foremki) i tym samym uzyskamy więcej ciastek :).
Nie przestraszcie się kiedy po jakimś czasie wierzch babeczek lekko opadnie i się zapadanie, wszystko z nimi w porządku, to normalna reakcja ciasta zaparzanego.
Składniki:
- 1 szkl mleka
- 4 jajka
- 100 g mąki
- 70 g cukru
- 70 g masła
- szczypta soli
- cukier puder do posypania wierzchu (ja nie posypywałam, były wystarczająco słodkie)
- masło i bułka tarta lub kasza manna do foremek (dodałam od siebie)
Wykonanie:W garnku zagotować mleko z masłem, cukrem i szczyptą soli.
Na gotujące się mleko wsypywać mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od łyżki.
Ciasto lekko przestudzić. Następnie wbić jajko, wszystko dokładnie wymieszać, aż składniki uzyskają jednolitą konsystencję (można użyć miksera).
Jajka należy wbijać pojedynczo, powtarzając za każdym razem czynność mieszania.
Foremki do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną (jeśli używamy metalowych, przy silikonowych nie jest to konieczne) , po czym napełnić je ciastem do 1/2 lub 3/4 wysokości i piec ciastka w 180 C przez 40 - 50 minut na jasnobrązowy kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło: "Podróże kulinarne - tradycje, smaki, potrawy - kuchnia niemiecka"
Oczywiście babeczki Pfitzauf dodaję do akcji "Kuchnia Niemiecka 2016"