Delikatna i puszysta jak puch, może być doskonałym deserem.
Dodatek jajka sprawia, że ma niezwykłą konsystencję i nieco inny smak, niż tradycyjna kasza manna.
Podana z owocami smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 400 ml mleka,
- 50 g kaszy manny,
- 1 duże jajko,
- 2-3 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, wsypać kaszę, cukier i wbić jajko. Roztrzepać wszystko rózgą.
Gotować całość na małym ogniu, bardzo często mieszając (używając rózgi).
Kiedy mleko będzie gorące, a kasza zacznie gęstnieć, wtedy należy intensywnie ubijać kaszę rózgą, aby ją napowietrzyć.
Kiedy deser osiągnie odpowiednią konsystencję, wyłączyć gaz i ubijać zawartość garnka jeszcze przez dłuższą chwilę.
Podawać z sokiem lub owocami z kompotu.
Przepis z bloga
Mirabelki