Empanadas to tradycyjne hiszpańskie pierożki, niezwykle popularne także w Ameryce Południowej (chyba nie powinno to nikogo dziwić), w szczególności w Argentynie i Chile.
Przepis na empanadas, które prezentuję poniżej, zaczerpnęłam z książki M.E. Halbańskiego "Potrawy z czterech stron świata", z rozdziału obejmującego Amerykę Środkową i Południową.
Składniki:
Ciasto- 1 kg mąki
- 250 g smalcu
- 3/4 szkl mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
Farsz- 700 g mielonej wołowiny
- 3/4 szkl rosołu
- 2 cebule
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 50 g mąki
- 60 g smalcu
- 50 g rodzynek
- kilka oliwek bez pestek
- mielony kminek
- sól
- pieprz
Dodatkowo- 1 jajko rozkłócone z łyżeczką wody do smarowania pierożków
Wykonanie:
Z mąki, tłuszczu, jajek, żółtka oraz mleka i łyżeczki soli zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i pozostawić w lodówce przez godzinę, aby się schłodziło.
Przygotować farsz:
Z mąki i 30 g smalcu przyrządzić jasną zasmażkę. Stopniowo dolewać zimny rosół i rozprowadzić go, aż powstanie gładki, gęsty sos.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, a następnie zeszklić na patelni na pozostałym smalcu, dodając sól, pieprz oraz kminek.
Zmieloną wołowinę wraz z zeszkloną cebulą dodać do sosu. Całość lekko przesmażyć.
Zdjąć patelnię z ognia. Do masy mięsnej dodać pokrojone oliwki, rodzynki i obrane i pokrojone w kostkę jajka na twardo.
Wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i wykrawać kółka, na każdym z nich położyć farsz i zlepiać brzegi, zwilżając je wodą. Nadawać pierożkom kształt półksiężyca.
Piec empanadas w 180 - 200 C ok. pół godziny, aż będą rumiane.