Miałam dziś tak mało czasu i jakoś wyjątkowo mało chęci na gotowanie, bo przeziębienie chodzi za mną od wczoraj - że już, już gotowa byłam coś zamówić na obiad. Co prawda kupiłam kaczkę, ale dziś na nią nie miałam siły. Zwyciężył jednak mój zdrowy rozsądek, bo warzyw jak zwykle nie brakowało - upitrasiłam przepyszną potrawkę z ziemniaków, marchewki, cebulki i pora, wszystko z zielonym groszkiem, słodką śmietanką, doprawione curry i czosnkiem... Wszystkie zamawiane obiady niech się schowają - takie to było smaczne ;)
Składniki:1 kg ziemniaków1 marchew1 mały por1 duża cebula2 ząbki czosnku1 mała puszka zielonego groszku3 łyżki oleju3 łyżki masła klarowanego100 g. słodkiej śmietanki 30%odrobina wody0,5 łyżeczki currysól, pieprz do smakuposiekany szczypiorekPrzygotowanie: Obrane ziemniaki kroję tak, jak na grube frytki. Na dużej patelni rozgrzewam olej, wrzucam ziemniaki, lekko je solę i pod przykryciem (na średnim ogniu) smażę ok. 15 minut, mieszając. Powinny zmięknąć, ale nie mają się zbyt rumienić. Dodaję masło i posiekaną w piórka cebulę, dokładam posiekany czosnek i cienkie plastry marchewki (pokroiłam ją obieraczką do warzyw), duszę razem kilka minut. Dokładam pokrojonego w plastry pora (jasna część), podlewam wszystko odrobiną wody- tyle, by ziemniaki zmiękły do końca. Dodaję curry, doprawiam solą i pieprzem. Wlewam śmietankę, wsypuję groszek, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu jeszcze 10-15 minut. Nie mieszam! Przed podaniem posypuję potrawkę posiekanym szczypiorkiem.Przepis autorski.