Czas chyba przyzwyczaić się do upałów (nie powiem, żebym była z tego powodu zbyt szczęśliwa, dla mnie optymalna temperatura to jakieś 25 stopni). Skoro tak gorąco, trzeba zadbać o nawodnienie organizmu - oczywiście pijemy duuużo wody, ale i wiele posiłków może nam jej dodatkowo dostarczyć. Na przykład sałatka z soczystych pomidorów malinowych. Jest pyszna, lekka i moim zdaniem idealna na letnie upały.
Składniki na 1 porcję:1 średniej wielkości pomidor malinowy (z małą ilością pestek, miąższysty)garść endywiikiełki brokułagarść orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni1 łyżka pokruszonej fetybazylia drobnolistnaczerwona cebulaolej z pestek dyni, polecam Woj-Lenświeżo mielony czarny pieprzsól Przygotowanie:Endywię i pomidora myję i osuszam. Połowę pomidora kroję w bardzo cienkie plasterki i układam je na ściankach płaskiej miseczki. Posypuję pomidora listkami bazylii i pokruszoną fetą. Układam endywię, a potem na środek wrzucam resztę pomidora pokrojoną w kawałki. Posypuje wszystko orzechami, bazylią, cienko pokrojoną cebulą. Doprawiam solą i pieprzem, skrapiam olejem z pestek dyni. Podaję od razu.