Odkąd założyłam grupę "Obiad do 30 minut", mój imperatyw goni mnie żeby w tyle czasu wyrobić się z obiadem. Wyrobiłam się pomimo że zrobiłam na obiad mięso. Wracając z pracy kupiłam małe opakowanie kotletów schabowych, okazało się bardzo małe, takie w sam raz na zjedzenie na 2 osoby. Ekspresowo zrobiłam z nich malusie roladki, które podałam na pokrojonej cienko sałacie lodowej, z kiełkami rzodkiewki. Mówię Wam, pycha!
Składniki: Roladki: kilka cienko pokrojonych kotletów schabowych (u mnie 360 g - 5 kotletów) pół cebuli pół pomidora malinowego kilka liści świeżej bazylii 3 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu 1 łyżka sosu barbecue, gotowego lub domowego (przepis na domowy znajdziecie TUTAJ) sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo do sosu: kilka łyżek wody 1 łyżka sosu barbecue 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kotlety rozbijam tłuczkiem uważając że by się nie porwały (najmniej bałaganu jest kiedy rozbijam mięso w woreczku foliowym). Rozkładam mięso na desce i oprószam solą i pieprzem/solą ziołową. W miseczce mieszam majonez z sosem barbecue, doprawiam go lekko solą i pieprzem.Cebulę kroję drobniutko, czosnek przeciskam przez praskę, z pomidora odrzucam miękką część z nasionami i pozostałość drobniutko siekam, kroję też bazylię. Wszystko przekładam do miseczki i mieszam. Na każdy kawałek mięsa wykładam po porcji sosu, rozsmarowuję go po jednej stronie kotleta. Następnie na całej powierzchni rozkładam przygotowaną salsę z cebuli i pomidora. Zwijam roladkę - będzie bardzo delikatna, ale nie trzeba się przejmować jeśli sos gdzieniegdzie będzie się wylewał - to nic nie szkodzi. Roladki spinam metalowymi szpilkami. Smażę je na rumiano z obu stron na oleju, zaczynając od strony ze spięciem. Gdy mięso jest podsmażone, wlewam na patelnię kilka łyżek wody, dodaję sos barbecue i musztardę, mieszam sos aby był gładki. Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę 15 minut. Przed podaniem wyjmuję szpilki z roladek.
Kotlet schabowy to klasyka polskiej kuchni , jadam go ostatanio jednak bardzo rzadko. Mięsa panierowane coraz mniej mi smakują, wolę schab w ciekawszej wersji. Te roladki schabowe z mielonym mięsem z indyka powstały jako kompromis między zjedzeniem sch...
Roladki schabowe to doskonały pomysł na transformację klasycznego kotleta schabowego w wykwintne danie. Dodatek domowego sosu tysiąca wysp sprawi, że kotlety nie zrobią się w piekarniku zbyt suche. 2 plastry schabu 1 ogórek kiszony 2 plasterki szynki b...
A na obiad proponuję roladki schabowe w sosie winno-śmietanowym. Składniki: 4 plastry schabu bez kości papryka czerwona duża cebula ok 1,5 szkl białego półsłodkiego wina odrobina śmietanki 30% sól, papryka słodka oraz ostra mielona odrobina ole...
Schabowymi roladki w sosie camembert ugościłem w tym tygodniu gości urodzinowych mojej żony. Wykonałem je wzorując się przepisem znajomej blogerki kulinarnej Moniki Lemko. Wyszło pysznie a na uwagę zasługuje szczególnie sos.Składniki :5 kotletów schabo...
Rating: Wczoraj na późny obiad miałam podać schabowe. i tak też się stało, tyle tylko że pozwijałam je w roladki schabowe i zapiekałam w sosie śmietanowym śmietana się zsiadła ale nie przeszkadzało to w konsumowaniu roladek Sosem oblałam...
Roladki schabowe ze szpinakiem to danie nadające się świetnie na obiad, podane na ciepło, jak i na kolacje na zimno, ale zawsze z mocno pikantnym sosem, bardzo prostym w przygotowaniu. Obiady świąteczne już za nami, więc może przekąska na Sylwe...
Wiele osób ma dylemat jak połączyć wykwintność dania prostotą. Jeśli i wy macie takie rozterki natury kulinarnej, polecam wam przepis na schabowe roladki nadziewane pieczarkami. ...
Post Schabowe roladki z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Magaz...