Z botwiny w taki upał trzeba robić chłodnik, lub hipsterską botwinę z ricottą, a z tego co zostanie można przygotować np. pyszną tartę. Przepis przyda się w sam raz na zbliżające się ochłodzenie (+20C). Jest łatwy i oryginalny i smaczny :) . Co będzie potrzebne?
- arkusz ciasta francuskiego (kupuje w sklepie, szkoda słonecznego dnia na wyrabianie ciasta);
- pęczek botwiny (zachowue na twardo;
- dwa jajka ugotowane na twardo;
- ser mozzarella (250 g.);

Tarta z burakami i jajkiem na cieście francuskim
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy do niego buraki – sam korzeń, bez łodygi (zawinięte w folię) i pieczemy 70 minut i wyciągamy z piekarnika.
Ciasto – robimy rant o szerokości 1 cm (nacięcie nożem wzdłuż brzegów ciasta), i wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika na cieście układamy botwinę (buraki) pokrojoną na talarki, łodygi i liście, pokrojone jajka i mozzarellę. Całość pieczemy 10-15 minut i gotowe.
Smacznego!

Tarta z burakami i jajkiem na cieście francuskim