Jak ten czas szybko leci, minęło już pół roku, gdy ostatni raz jadłem gęstą zupę z kimchi , to stanowczo za rzadko. Mimo egzotycznego pochodzenia przepisu – w skrócie, można powiedzieć, że zupa smakiem bardzo przypomina kapuśniak. Można więc potraktować poniższy przepis jak wariację na temat kapuśniaku właśnie. Dziś wracam z przepisem na klasyczną zupę kimchi (kimchi guk). Od poprzedniej wersji różni się mniejszą ilością składników. Czas przygotowania (bez kiszenia kimchi): 45 minut Składniki dla 3-4 osób

- 300 g kimchi (zrobione wg tego przepisu). Ewentualnie gotowe kimchi można zakupić na wynos w wielu restauracjach z azjatyckim jedzeniem
- 200-250 g mięsa wieprzowego (najlepiej tłusty boczek lub łopatki)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 litr wody
- 0,5 szklanki soku z kimchi (odciśnięty sok z zakupionego kimchi)
- 1 łyżka pasty gochujang (koreańska pasta z chilli, do zakupienia w sklepikach z egzotyczną żywnością
- 2 cebulki dymki, posiekane
Przygotowanie:
- Mięso kroimy na cienkie paski.
- Wymieszać w jednym naczyniu (najlepiej garnek z grubym dnem) kimchi, pastę gochujang, sok z kimchi, mięso i cukier oraz wodę.
- Gotować całość 35-40 minut.
- Zdjąć z ognia, udekorować dymką. Można podawać z ryżem.
