Pyszna babka na każdą okazję. Jest taka jak lubię, puszysta i wilgotna, a jaki zapach unosi się w trakcie jej pieczenia. No i oczywiście to kolejny przepis tych z serii, jak ja to mówię, suche z mokrym i do pieca. Szybkie w wykonaniu i bez użycia miksera. Przepis pochodzi z tej strony, z moimi małymi zmianami.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1,25 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka kokosowego lub zwykłego
- 5 jajek
1 szklanka = 250 ml
Piekarnik nagrzać do 180º C. Przygotować okrągłą formę z kominkiem ok. 25 cm, natłuścić ją i obsypać mielonymi migdałami lub tartą bułką. Na dno wysypać migdały w płatkach.
Mąkę, migdały, proszek, cukry i wiórki umieścić w dużej misce.
Jajka, mleko i olej wymieszać w osobnym naczyniu.
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia składników.
Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut do tzw. suchego patyka.
Smacznego!!!