Idealne na deser albo śniadanie. Pierwotnie miały być smażone w głębokim oleju, ale po moich przemyśleniach zdecydowałam, że usmażę na patelni. Podałam je z cukrem pudrem, wy możecie zrobić to samo, no chyba, że macie inny pomysł.
Składniki: 1 porcja
ciasto:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki jogurtu (użyłam o smaku biszkopta)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier
- białko z jajka
- szczypta cynamonu
- trochę mleka
ponadto:
Składniki na ciasto mieszamy jeśli jest za gęste dolewamy trochę mleka (konsystencja ma być podobna do śmietany). Dosładzamy do smaku. Banana kroimy najpierw wzdłuż, potem w dwóch miejscach w poprzek. Owoce obtaczamy w cieście i na gorącej patelni z olejem smażymy na małym ogniu. Przekładamy na talerz i w końcu posypujemy cukrem pudrem.