Dawno nie wrzucałam tu przepisu, a więc dziś mam dla Was jeden z nich! :) Postawiłam na połączenie karobu z gruszką, które okazało się obłędnie pyszne, słodkie, kremowe i...wręcz uzależniające ;) Pokochałam karob, a więc staram się go dodawać do moich słodkich posiłków, bo nie dość, że jest on pyszny to i zdrowy! Więc jeśli jeszcze go nie próbowaliście to polecam :)
Podążam za modą na ''gluten free'' i zajadam się jaglanką! Właściwie to nie jadam jej przez to, że nie ma glutenu, a ze względu na jej pyszny smak. To moja ukochana kasza i jadam ją codziennie! :) Kogo zaciekawiło takie połączenie? Zapraszam do czytania! ♥
Tak w ogóle to piliście kiedykolwiek mleko roślinne z orzechów nerkowca? Jeśli ja miałabym wybierać moje ulubione mleko roślinne to chyba postawiłabym właśnie na to! Słodkie, kremowe, o pięknym odcieniu bieli i takie pyszne! Nawet solo bez żadnych dodatków smakuje wybornie. Mleko z nerkowców to nowinka na polskim rynku, ale już coraz częściej można je dorwać. Jeśli wy kiedyś się na nie natkniecie to polecam, bo warto skosztować!
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku pod zimną wodą. W rondelku zagotowujemy mleko roślinne z wodą, a gdy zacznie wrzeć wrzucamy naszą odsączoną kaszę jaglaną. Zmniejszamy gaz i gotujemy ją powoli często mieszając aby miała bardzo kremową konsystencję. Gdy kasza będzie lekko gęsta, dosypujemy proszek karobu i energicznie mieszamy aby nie zrobiły nam się grudki. Gdy kasza będzie już kremowa, zdejmujemy ją z gazu i dodajemy do niej pokrojoną gruszkę - ponownie mieszamy. Całość przelewamy do miseczki i podajemy z łyżeczką (ok. 25 g) masła z orzechów nerkowca.
W momencie rozpoczęcia września pogoda zupełnie się zmieniła, a wraz z nią moje smaki. Przy niższych temperaturach zdecydowanie ciągnie mnie do prażonych jabłek, cynamonu, orzechów i karmelizowanych śliwek. To dla mnie znak, że niedługo rozpoczni...
Od dość dawna mam w planach zrobić "nernik", czyli wegański odpowiednik sernika z orzechów nerkowca, ale jakoś ostatnio brak u mnie tych orzechów, więc pomysł odkładam na bok
Należę do pokolenia, które wychowało się na krowim mleku w czasach, kiedy mleko kupowało się „od chłopa” na wsi albo w sklepie w charakterystycznych szklanych butelkach. Dziś smak i zapach prawdziwego, świeżego mleka wyzwala we...
Szybkie i pożywne śniadanie lub drugie śniadanie. Jest super bez dodatków, a z dodatkami to prawdziwa rozpusta. Polecam również ten przepis: Owsianko-jaglanka z owocami lata znajdziecie tu więcej pomysłów na dodatki. 250 ml mleka 25 g płatków j...
Jesienią rośnie apetyt na ciepłe śniadania. Moim faworytem jest dziś jaglanka, która w połączeniu z pysznymi owocami skutecznie umila poranek Zapraszam po prosty przepis na pożywne, słodkie śniadanie! Składniki na 1 porcję: szklanka mleka (mo...
Witam w niedzielę! U mnie dziś pracowicie i z dużą ilością nauki, ale nie tracę humoru, bo wiem, że to tylko odbiera mi energię. Ostatnio czuję się bardzo energicznie i nie chcę tego pod żadnym pozorem tracić, o nie ;)Pamiętacie ostatnie pyszności z uż...
Co na śniadanie ? Zadajesz pytanie ?Jaglanka dobra na każdy dzień. Raz z bakaliami, raz z orzechami, a w czerwcu obowiązkowo z TRUSKAWKAMI ! Nie jadłeś jeszcze ? pora nadrobić zaległości i przygotować zdrowy, sycący posiłek. Pamiętaj...
Lekkie ciastka są zdecydowanie moimi ulubionymi. Uznałam, że pora takowe przygotować. Zważając na fakt, że od dawna nie używałam anyżku, stwierdziłam, że dziś muszę go wykorzystać. W połączeniu z pomarańczą , kaszą jaglaną i orzechów nerkowca, powstały...