Dziś rodzinna imprezka, którą co roku organizują moi rodzice z okazji ich imienin. Co prawda mam już miała, a tata dopiero będzie miał, ale to jedyny czas gdy każdy z nas ma wolne i może poświęcić się przygotowaniom :) Ciasta niestety nie pieczemy, bo tata załatwił sernik z pracy (brr z rodzinkami!:<), ale przynajmniej ja odpowiadam za sałatki ♥
Trzymajcie kciuki za dobrą zabawę, a my widzimy się w poniedziałek - udanego weekendu!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Są tu jacyś fani kaszy jaglanej? Ja osobiście za nią SZALEJĘ i ostatnio pojawia się w moim menu częściej niż kasza manna. W sumie śmiem stwierdzić, że właśnie jaglankę wolę od owsianki czy manny na mleku! Jest uniwersalna, super zdrowa, oczyszcza organizm i czuję się po niej wspaniale ;) Nie dość, że może ona stanowić pyszne śniadanie czy ciekawy dodatek do obiadu, to może być też deserem! Dziś mam dla Was moją wariację na temat deseru z jaglanki dla dwojga - w tym przypadku dla moich rodziców ;) Zapraszam do spróbowania :)
Składniki/2 porcje/:
♥6 łyżek kaszy jaglanej
♥1 łyżeczka cynamonu
♥2 łyżeczki cukru brązowego
♥1 jogurt naturalny (150 g)
♥3 łyżki dżemu wiśniowego (u mnie 100% Łowicz)
Na sitku przepłukujemy naszą kaszę zimną wodą aby pozbyć się goryczki.
W garnuszku zagotowujemy 2 szklanki wody, wsypujemy kaszę i czekamy aż wchłonie ona całą wodę. Gdy kasza będzie już gęsta, dosypujemy do niej cynamon i cukier - mieszamy. Dodajemy rodzynki i czekamy aż napęcznieją one od ciepła kaszy.
Jogurt naturalny łączymy z dżemem. W pucharkach na samym dnie wykładamy odrobinę kaszy, na to jogurt naturalny, większą ilość kaszy (3/4 pozostałej zawartości) i resztkę jogurtu. Na sam ''czubek'' wykładamy pozostałą kaszę. Dzięki temu powstanie nam ładny przekładaniec.
Proste, szybkie i zdrowe - smacznego! Mam nadzieję, że zasmakuje :)