Budyń jaglany waniliowy z dodatkiem białej czekolady, przekładany dżemem z czarnej porzeczki. Białej czekolady jest tylko 8 kostek, co daje dwie kostki na porcje :) Budyń aromatyzuję laską wanilii, ale nie używam świeżej tylko korzystam z tych, które siedzą od dawna w moim cukrze waniliowym. Ponieważ nie miałam żadnych owoców, swój budyń przełożyłam dżemem porzeczkowym. Polecam jednak wiśniowy lub malinowy, jeśli macie wybór, gdyż dżem porzeczkowy fajnie się sprawdza w towarzystwie bardzo słodkich składników, a ten budyń słodki nie jest. Osładza go tylko biała czekolada.
Budyń jaglany miksuje zwykłym blenderem ręcznym, tzw. „żyrafą” i otrzymuję dość gładką konsystencję. Jeśli zastosujecie się dokładnie do moich wskazówek, nie powinniście mieć problemu z uzyskaniem gładkiego budyniu. Na problemy z miksowaniem wpływa m.in. wcześniejsze prażenie kaszy i gotowanie jej na sypko, i dlatego w przypadku budyniu, nie powinno się w ten sposób kaszy gotować. Ważne jest również częste mieszanie w trakcie gotowania, co uwalnia skrobię i powoduje, że kasza robi się kleista (co również ułatwia nam uzyskanie gładszej struktury).
http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/d2-budyn-jaglany-waniliowy-dzem-porzeczkowy-vanilla-millet-pudding-red-currant-jam-1170x874.jpg