Czas na kolejną odsłonę omleta, ponieważ nie zawsze jadamy go na słono. A bardzo często eksperymentujemy żeby urozmaicić nasze śniadanko. Tym razem mój facet zażyczył sobie omleta z samych białek i w dodatku z owocami który doda mu energii do treningu. Tak powstał omlet z białek jaj z dodatkiem płatków owsianych, masła orzechowego i gruszki.
Do przygotowania omleta potrzebne nam będą:
3 białka jaj
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta soli
1 łyżeczka oleju
oraz dodatki
1 łyżka masła orzechowego
1 gruszka
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy całość na sztywną masę. Następnie dodajemy płatki owsiane i cukier trzcinowy ,a następnie delikatnie mieszamy tak by całość połączyć.
Rozgrzewamy patelnię na którą kolejno wylewamy olej, który rozgrzewamy. Kiedy tłuszcz jest gorący na patelnię wylewamy masę białkową. Doprowadzamy do zrumienienia z jednej i drugiej strony.
Podczas pieczenia omleta możemy obrać gruszkę, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić ją w dość cienkie łódeczki.
Upieczonego omleta przekładamy na talerz, rozsmarowujemy na nim masło orzechowe i układamy wcześniej pokrojoną gruszkę.
Jeżeli chcemy by nasz omlet był słodki możemy dodać do masy białkowej trochę cukru przed upieczeniem lub posypać go na koniec cukrem pudrem. Pamiętajmy jednak, że cukru dostarczą nam już gruszki.