Jak powszechnie wiadomo w 99% spożywanych przez nas produktów zakupionych w hipermarketach znajdują się konserwanty,polepszacze smaku i tego rodzaju "smakowitości". Niestety nie mają one zbyt dobrego wpływu na nasz organizm. Dlatego bardzo często staram się zrobić coś by wiedzieć co tak naprawdę podaje swojemu organizmowi do jego odżywienia. Ogromną radość sprawia mi wykonanie czegoś samemu, ze względu na to że jestem świadoma tego co dodałam do stworzonego przeze mnie jedzonka. I tak zachwyciłam się ketchupem z cukinii który znalazłam na jednej z facebook`owych grup kulinarnych. Zrobiłam go raz, a teraz robię go po raz drugi ze względu na to, że bardzo szybko zniknął z mojej domowej spiżarni. Dodatkowo z ketchupu tego zrobiłam sos którym smaruję spód do pizzy. Dość tego gadania, a raczej pisania pora na przepis :D.
Do przygotowania domowego ketchupu potrzebne nam będą:
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
600 g koncentratu pomidorowego
1 szklanka octu
2-3 łyżki soli
2 szklanki cukru
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu
Jeżeli chcecie przygotować też trochę sosu genialnie nadającego się na spód do pizzy przygotujcie:
1 łyżkę bazylii
1 łyżkę oregano
Ja dodałam tyle ziół na dwa słoiczki sosu dlatego jeżeli chcecie zrobić go więcej, musicie dodać również więcej ziół ;)
Cukinię myjemy i odcinamy jej końcówki, cebulę obieramy i wszystko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie dodajemy sól, wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 6 godzin.
Po upływie tego czasu dodajemy do mieszaniny cukier i gotujemy wszystko ok. 20 minut (nie odlewamy od warzyw wody która się z nich wydobyła pod wpływem soli.
Po 20 minutach dodajemy paprykę słodką i ostrą, pieprz, czosnek i koncentrat pomidorowy(jeżeli chcemy zrobić sos ziołowy dodajemy również oregano i bazylię). Ponownie gotujemy wszystko około 10 minut. Na sam koniec dodajemy ocet i wszystko blendujemy na gładką masę.
Tak przygotowany ketchup przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez ok. 15 minut.