Zdrowa ,zielona lasagne bez mięsa to idealna propozycja dla wegetarian oraz osób które w letnie ciepłe dni chcą „odpocząć” od ciężkich , mięsnych obiadów. Wypełniona szpinakiem, brokułami oraz cukinią, wzbogacona nutką sera pleśniowego, smakuje naprawdę wyborniePorcja: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności :łatwe
Składniki:
- 400 g szpinaku (liście)
- 1 średnia cukinia
- 1 brokuł
- 9 płatów makaronu lasagne
- 200 g sera mozzarella
- 100 g sera pleśniowego
- łyżka masła
- 100 ml mleka
- sól, pieprz
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
|
Zielona lasagne |
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, po czym dodajemy umyte liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy krótko (około 5-8 minut). Brokuł gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie ugotowany, odcedzamy go i rozdrabniamy przy pomocy widelca. Cukinię kroimy w krążki i solimy następnie grillujemy na patelni. W między czasie przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy na małym ogniu wraz z mlekiem i serem pleśniowym. Doprawiamy do smaku pieprzem i dusimy aż sos lekko zgęstnieje. Naczynie żaroodporne smarujemy 1/3 sosu, układamy na nim płaty makaronu lasagne, po czym wykładamy masę brokułowi, następnie znów płaty lasagne i znów sos pleśniowy a na końcu szpinak z czosnkiem i ponownie makaron. Na samej górze układamy grillowaną cukinię i polewamy delikatnie sosem oraz posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do koło 150-160 C i pieczemy około 30-40 minut.