Jesienią w naszej kuchni króluje nie tylko dynia, orzechy i grzyby, ale przede wszystkim kasza w każdej postaci. Ziemniaki zastępujemy wówczas kaszą jęczmienną , sałatki przyrządzamy na bazie kaszy jaglanej, gryczanej i pęczak , zaś z kaszy manny przygotowujemy desery.
Placuszki z kaszy gryczanej z cukinii
Dziś spróbowaliśmy po raz pierwszy kotlecików z kaszy gryczanej z cukinią i cebulką. Chrupiące z wierzchu, w środku soczyste, polane sosem czosnkowo-koperkowym smakowały naprawdę rewelacyjnie. Mamy już kilka nowych pomysłów na dania obiadowe na bazie kasz – niebawem zagoszczą na blogu.
Porcja: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności :średni
Składniki:
6 łyżek kaszy gryczanej
7 cukinii
1 cebula
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
Sól, pieprz
Kminek
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy, aby cukinia puściła wodę. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie około 18 minut (kasza powinna być lekko rozgotowana). Wystudzoną kaszę rozgniatamy lekko w dłoniach, dodajemy odciśniętą z wody cukinię, posiekaną cebulę i mieszamy. Dodajemy jajka, mąkę oraz przyprawy (wedle uznania) i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni nakładamy placuszki o grubości około 1,5 cm i smażymy z obu stron na złoty kolor. Aby placuszki nie rozwalały się podczas smażenia, należy dobrze obsmażyć je z jednej strony i dopiero wówczas delikatnie obrócić. Podajemy z sosem czosnkowo-koperkowym i zieleninką.
Do masy można dodać także 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżki gęstej śmietany – ta wersja kotlecików jest równie smaczna. Sos czosnkowo-koperkowy przygotujecie według TEGO przepisu dodając po prostu posiekany koperek
Kochamy wszelkie placki, placuszki i racuszki. Na słono i na słodko.Przygotowałam ich wiosenną wersję.Postanowiłam skorzystać z przepisu z książki "Kuchnia polska. Na słono". Oczywiście bez wtrętów własnych się nie obyło a placuszki okazały...
Jesienią w naszej kuchni króluje nie tylko dynia, orzechy i grzyby, ale przede wszystkim kasza w każdej postaci. Ziemniaki zastępujemy wówczas kaszą jęczmienną , sałatki przyrządzamy na bazie kaszy jaglanej, gryczanej i pęczak , zaś z kaszy manny przyg...
To ciasto, zaskoczyło wszystkich. Kto by się spodziewał, że połączenie cukinii i mąki z kaszy gryczanej stworzy niesamowite ciasto czekoladowe, popularnie zwane brownie. W przepisie użyłam małej ilości tłuszczu, a subtelną słodycz uzyskałam po zmiksowa...
Placuszki z cukinii to idealny sposb w sezonie na przygotowanie lekkiego posiku. Przepis zawiera tylko kilka skadnikw, a placki
Post Placuszki z cukinii pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Proste i smaczne placuszki. Cukinia jest w smaku neutralna i dobrze przyjmuje inne np. ostre przyprawy, zioła, czosnek. Ta wersja jest z twarogiem dodającym im kwaskowatego smaku i mąką gryczaną która posiada wiele wartości odżywczych...
The post Plack...
Wakacje w mieście to prawdziwe wyzwanie dla rodzica. O ile dziecko korzysta ze zorganizowanych półkolonii to nie ma problemu, gorzej gdy siedzi w domu. Choć akurat moje dziecko jest szczęśliwe gdy cały dzień może spędzić z rówieśnikami na podwórku.&nb...
Wiosenne placuszki gryczano marchewkowe z żurawiną to kolejny strzał w zdrowe odżywianie. Latem szukamy lekkich smaków i potraw dlatego spróbujcie a nie będziecie żałować. Mąkę pszenną możemy zastąpić mąką gryczaną i mamy placuszki be...
Bardzo lubię niecodziennie połączenia, których nie ma na stole u mnie w domu. Coś, co delikatnie odbiega od definicji słowa "burger", "placek", "zapiekanka", "makaron". Dzisiaj na obiad zjedliśmy delikatne placuszki z kaszy gryczanej i cukinii, które d...