Makaron ze szpinakiem i boczkiem robimy bardzo często bo jest szybki i prosty w przygotowaniu a przede wszystkim smaczny. Zamiast po ciężkim dniu w pracy jeść na mieście, wystarczy wstąpić do sklepu na małe zakupy i w nie całe 20 minut przygotować pyszny posiłek dla całej rodziny.
Porcja: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 400 g makaronu farfalle
- 2 wiązki szpinaku świeżego (lub jedno opakowanie liści szpinaku)
- 250 g boczku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- olej do smażenia
- sól, pieprz
|
Farfalle ze szpinakiem |
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu . W między czasie kroimy boczek na paski i podsmażamy go na oleju. Dodajemy posiekany czosnek a na końcu liście szpinaku. Makaron odcedzamy a następnie z powrotem przesypujemy do garnka, dodajemy śmietanę i mieszamy. Makaron ze śmietaną przekładamy na patelnię z boczkiem i szpinakiem, mieszamy. Podajemy ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi oraz startym parmezanem lub innym serem.