Nieodzowna część każdych świąt, idealny sposób na obiad jednogarnkowy na kilka dni, wspaniałe danie ciepłe na spotkania imieninowe czy domówkę w Sylwestra- słowem, danie uniwersalne. Proste w przygotowaniu, stosunkowo tanie i za każdym razem smaczne i sycące. Mowa oczywiście o tradycyjnym, staropolskim bigosie!
Składniki:
1/2 główki kapusty białej
1 kg kapusty kiszonej
20 dag mięsa szynkowego
1 laska kiełbasy swojskiej
4 ząbki czosnku
1 cebula
10 śliwek suszonych
garść grzybów suszonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, kminek
Bigos
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie następnie gotujemy ją przez około 1 godzinę w wodzie. W między czasie szatkujemy kapustę surową , kroimy kiełbasę na plasterki oraz mięso szynkowe w kostkę. Grzyby gotujemy około 30 minut - najlepiej namoczyć je wcześniej na kilka godzin. Cebulę i czosnek siekamy. Gdy kapusta kiszona jest już miękka odcedzamy ją, łączymy z kapustą surową i gotujemy w świeżej wodzie z dodatkiem wody po grzybach . Mięso szynkowe podsmażamy na patelni , dodajemy cebulę i czosnek. Kapustę doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, dodajemy mięso szynkowe z cebulą i czosnkiem, pokrojone śliwki oraz grzyby. Gotujemy około 1 godzinę, po czym dodajemy podsmażoną kiełbasę. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy tak by bigos nabrał pięknego koloru o aromatu. Gotowe!
My Blueberry Corner by "jagodzianka"
Bigos na wędzonej golonce aromatyczny i pyyyszny.
Bigos pierwszy raz pojawił się wśród naszych przodków (około XV), w ramach Przeczytaj cały artykuł
Post Bigos na wędzonej golonce p...
Przepis: Bigos z młodej kapusty z kurczakiem smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny bigos. Ja uwielbiam bigos w wydaniu lekko pikantnym. Wędzona kiełbasa idealnie komponuje się ze słodką kapustą. Bigos możemy przygotować w garnku, woku, ale także na g...