Kochani już za moment, już za chwilę, a konkretnie już pod koniec miesiąca w sprzedaży pojawi się pierwsze w tym roku wydanie dwumiesięcznika Food Forum.
(w linku zaszyty jest specjalny kod) do prenumeraty otrzymacie grawerowany pendrive z rocznym archiwum czasopisma
i wszystkimi dotychczas wydanymi dodatkami w wersji elektronicznej.
Co znajdzie się na pendrive, który otrzymasz do swojego zamówienia?Wszystkie numery czasopisma Food Forum, które pojawiły się w 2016 roku oraz dodatki Food Forum EXTRA będące case study wybranych jednostek chorobowych – choroby tarczycy, celiakia i inne nieceliakalne nietolerancje glutenu oraz nadwaga i otyłość dzieci. Dodatkowo, na pendrive znajdzie się dodatek Zdrowe Święta, który wszyscy prenumeratorzy otrzymali wraz z grudniowym wydaniem czasopisma. W dodatku znajdziecie przepisy na świąteczne dania w ich dietetycznej wersji wraz z piktogramami – wolne od glutenu, laktozy, cukru,
wege.
Nowy numer czasopisma to poza nowymi tematami także nowi autorzy.
Dr Regina Wierzejska z warszawskiego Instytutu Żywności i Żywienia przygotowała artykuł na temat kawy zadając sobie pytanie czy jest używką czy produktem prozdrowotnym. Analizuje wpływ kawy na zdrowie przy cukrzycy, chorobach serca, nowotworach, chorobach neurodegeneracyjnych, w osteoporozie, chorobach przewodu pokarmowego, a także w trakcie ciąży.
Kawa, obok herbaty, jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Nic dziwnego zatem, że wpływ picia kawy na zdrowie jest od wielu lat przedmiotem dyskusji wśród konsumentów i żywieniowców.
Po wielu latach panowania poglądu, że picie kawy prowadzi do nadciśnienia i chorób serca, ostatnie dziesięciolecie dostarczyło wielu przeciwstawnych danych naukowych. Aktualne badania nie tylko nie potwierdzają wcześniejszych obaw, ale wręcz sugerują pozytywny wpływ kawy na zdrowie. W światowym piśmiennictwie naukowym lawinowo przybywa publikacji o takich tytułach, jak: Kawa może chronić przed rozwojem chorób, Picie kawy a terapia demencji, Czy to już czas wypisywać receptę na kawę. Może to tym bardziej zaskakiwać, ponieważ kawa powszechnie uważana jest za używkę, czyli produkt niekojarzący się z wartościami odżywczymi.
Ryby – zmiennocieplne kręgowce występujące we wszystkich typach zbiorników wodnych na Ziemi.
Część z nich, jako gatunki jadalne, poławiana jest i hodowana przez człowieka w celach konsumpcyjnych.
W obrocie handlowym znajdują się w postaci świeżej, mrożonej, solonej, wędzonej, marynowanej, jako konserwy lub prezerwy (o krótkim terminie przydatności do spożycia, w hermetycznie zamkniętym opakowaniu, bez obróbki termicznej, często solone i/lub z dodatkiem substancji konserwujących).
W sprzedaży można również spotkać oleje lecznicze, techniczne oraz mączkę rybną.
Doradca żywieniowy Ilona Otawska w swoim artykule „Czy warto jeść ryby?” zwróciła uwagę na zawartość witamin w rybach, skuteczność kwasów tłuszczowych, a także występowanie w nich diotoksyn i zanieczyszczeń.
Dwie dietetyczki mgr Karolina Gruszecka i mgr Aleksandra Chołody swoją uwagę skupiły na dietach oczyszczających i głodówkach popularnych i często stosowanych w okresie poświątecznym i wiosennym.
Mgr Wiktoria Kreft przygotowała natomiast materiał dotyczący diety samuraja i wszystkiego co na jej temat powinno się wiedzieć.
W numerze także powiązania pomiędzy mikroflorą jelitową a otyłością, tajemnice i zastosowanie ksylitolu, przepisy i pomysły na pasty kanapkowe oraz węglowodany w diecie sportowca.
W ramach działu superfoods - czystek.
UWAGA!
Ponieważ w zamieszczonym wyżej linku zaszyty jest specjalny kod, aby otrzymać prezent należy przejść do strony zamówień tylko korzystając z podanego wyżej linku.