28 czerwca premiera nowego numeru dwumiesięcznika Food Forum. Prenumeratorzy otrzymają swój egzemplarz w przyszłym tygodniu, natomiast pozostałe osoby niech wypatrują pojedynczych numerów w salonach sieci Empik i Kolporter od 28 czerwca.
Co ciekawego w numerze?- ZDROWE ODŻYWIANIE - temat numeru: ranking diet
Zdrowy styl życia jest bez wątpienia na topie. Obecnie w wielu krajach europejskich, w tym również w Polsce, obserwuje się duże z interesowanie prawidłowym odżywianiem. Z tego względu w ciągu ostatnich lat pojawiło się wiele rożnych diet – mniej lub bardziej kontrowersyjnych. Każdy poszukuje właściwego systemu żywienia odpowiedniego dla siebie. Ale która z diet będzie dla nas tą optymalną?- SUPLEMENTY - koenzym Q10 a energia organizmu
Koenzym Q10 odkryto w 1940 r. Jego strukturę ustalono w 1958 r. Najpierw sądzono, że występuje tylko w wątrobie, ale wkrotce potem znaleziono go w wielu innych tkankach. Koenzym jest syntetyzowany przez organizm człowieka, ale ok. 25% zapotrzebowania dostarczamy z dietą, stąd często określa się go jako witaminoid. Jest składnikiem błon komórkowych, uczestniczy w oddychaniu komorkowym, czyli w reakcjach utleniania i redukcji. Koenzym Q10 może istnieć jako forma zredukowana, czyli ubichinol (CoQ10H2), forma całkowicie utleniona, czyli ubichinon (CoQ10) oraz jako rodnik semichinonowy. Neutralizuje wolne rodniki powstające w organizmie, przyczyniając się do ochrony komorek przed utlenianiem, podobnie jak inne antyoksydanty działające w fazie lipidowej.- ZAPOBIEGANIE CHOROBOM - choroba Parkinsona – objawy i leczenie
Podstawą procesu patologicznego leżącego u podłoża choroby Parkinsona jest zwyrodnienie i zanik dopaminergicznych neuronów istoty czarnej śródmózgowia. Towarzyszy temu zanik innych neuronów. Konsekwencją tego jest występowanie zaburzeń w układach: serotoninergicznym, noradrenergicznym oraz cholinergicznym. Etiologia choroby Parkinsona wciąż nie jest dobrze poznana, jednakże prowadzone badania wskazują, że kluczową rolę w pojawieniu się i rozwoju tej choroby odgrywają czynniki środowiskowe.- ALERGIE I NIETOLERANCJE POKARMOWE - diagnostyka opóźnionych reakcji na pokarmy z udziałem IgG
Standardem diagnostycznym nadwrażliwości na pokarmy jest wywiad kliniczny obejmujący m.in. zapis żywieniowy, na podstawie którego monitoruje się samopoczucie i objawy po spożyciu pokarmów. Na podstawie dziennika wyłącza się produkty podejrzane o reakcje i obserwuje zmiany objawów u pacjenta. Rozpoznanie nadwrażliwości pokarmowej nie przysparza większych problemów, jeżeli reakcja jest natychmiastowa i burzliwa, jak ma to miejsce w przypadku nadwrażliwości pokarmowej typu I (IgE-zależnej) tzw. „klasycznej” alergii pokarmowej. Jednak, gdy objawy mają charakter łagodny i są oddalone w czasie, jak ma to miejsce w przypadku nadwrażliwości pokarmowej typu III (IgG-zależnej), intuicyjne dochodzenie do produktów wywołujących nadwrażliwość jest żmudne i długotrwałe, a w niektórych przypadkach wręcz niemożliwe. Dlatego wybór odpowiedniego badania laboratoryjnego lub ambulatoryjnego jest kluczowym elementem w diagnostyce opóźnionych reakcji na pokarmy.- SPORT - woda – płynny fundament - jak odpowiednie nawadnianie wpływa na zdrowie, wydolność i aktywność fizyczną
Woda powinna znajdować się u podstawy piramidy żywieniowej każdego człowieka. Jest najważniejszym materiałem budulcowym ludzkiego organizmu oraz środkiem transportu pożywienia, hormonów, enzymów, wspomaga usuwanie toksyn oraz reguluje procesy przemiany materii. Sygnałem alarmowym, że należy po nią sięgnąć, jest pragnienie, ale nie jest to pożądany objaw. Organizm należy nawadniać stale, małymi porcjami. Badania naukowe dowodzą, że również w trakcie wysiłku picie wody jest wręcz nakazane. Zmniejszenie masy ciała o 2% na skutek utraty wody obniża wydolność fizyczną o 20%. Dobra woda to taka, która zawiera minimum 1000 mg/l składników mineralnych- DIETETYCZNY RING - twardy orzech do zgryzienia
Orzechy niewątpliwie stanowią bogate źródło składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych, a także oręż do walki z szeregiem zaburzeń metabolicznych. Orzechy to także bomba kaloryczna i skarbnica różnorodnych kwasów tłuszczowych. Są smaczne i wartościowe, ale spożywane w nadmiernych ilościach mogą być ciężkostrawne i zaburzać delikatną równowagę pomiędzy kwasami omega-3 a omega-6. O przeanalizowanie wszelkich za i przeciw dotyczących spożycia orzechów poprosiliśmy dwie specjalistki: dietetyka klinicznego Iwonę Wierzbicką oraz dr dietetyki Angelikę Kargulewicz.- RAPORT - czy tłuszcze roślinne rzeczywiście redukują ryzyko choroby niedokrwiennej serca?
Przed nami bardzo gorący okres, bowiem w ostatnich tygodniach opublikowano wyniki kilku niesamowitych prac, na które powinniśmy szybko zareagować. Chodzi tu o rezultaty wieloletnich obserwacji przeprowadzonych w dużych kohortach (doskonałych jakościowo i opublikowanych w prestiżowych czasopismach medycznych), wskazujących na:
• konieczność zmiany wartości BMI określających niskie ryzyko chorób układu krążenia (proponowany jest przedział 22–27 kg/m2 jako bezpieczny),
• potrzebę zmiany nastawienia osób z prawidłowym ciśnieniem tętniczym do używania soli kuchennej, bezspornie wykazano wzrost ryzyka udaru przy zbyt niskiej codziennej podaży sodu w diecie (mniej niż 5 g sodu w diecie osób bez nadciśnienia tętniczego jest takim samym czynnikiem ryzyka udaru czy wylewu jak jej nadmiar w diecie osób z nadciśnieniem)!- CZY WIESZ, ŻE… - otręby owsiane – dla zdrowego serca
Otręby owsiane mogą obniżać poziom „złego” cholesterolu dzięki wysokiej zawartości betaglukanów, czyli błonnika rozpuszczalnego. Czy wszystkie otręby owsiane posiadają takie same właściwości? Jak wybrać te, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu?
Każde wydanie Food Forum to:- 120 stron praktycznej wiedzy żywieniowej i okołożywieniowej
- aktualne tematy
- nowi autorzy prezentujący różne poglądy, aby to czytelnik mógł sam świadomie dokonać wyboru
- artykuły poparte badaniami naukowymi, z zamieszczoną bibliografią
Czytelnicy Qchennych - inspiracji
tradycyjnie już otrzymują 20 % rabat na prenumeratę.
Aby zamówić prenumeratę należy wejść TUTAJ i przy zamówieniu, w polu na kod rabatowy wpisać hasło: qchenne20
Kod rabatowy ważny jest do 3 lipca.
Prenumerata w wersji premium – 228,99 zł brutto
• 6 numerów czasopisma w wersji papierowej
• Dostęp do pełnego archiwum czasopisma na portalu internetowym
• Dodatek Food Forum EXTRA – co najmniej 3 wydania w prenumeracie rocznej
Prenumerata w wersji ekonomicznej – 144,00 zł brutto
• 6 numerów czasopisma w wersji papierowej
• Dodatek Food Forum EXTRA – co najmniej 3 wydania w prenumeracie rocznej
Ważne!
Składając zamówienie na prenumeratę do 23 czerwca Twoja prenumerata rozpocznie się od numeru 3/2016 czerwiec-lipiec z dodatkiem Food Forum EXTRA "celiakia, NNG i inne nietolerancje glutenu".
Po tym terminie prenumerata rozpocznie się od kolejnego numeru oraz kolejnych dodatków Food Forum EXTRA.
Czym jest Food Forum EXTRA?
Dodatek, w którym razem z dietetykami krok po kroku prześledzisz postępowanie dietetyczne od momentu zgłoszenia się pacjenta do gabinetu aż do wyleczenia bądź złagodzenia objawów choroby!
Każde wydanie to analiza przypadku i toku postępowania dietetycznego w innej jednostce chorobowej.
Wydanie nr 1: choroby tarczycy| - dodatek do numeru kwiecień/maj
Wydanie nr 2: celiakia, NNG i inne nietolerancje glutenu – dodatek do numeru czerwiec/lipiec
Archiwalne wydania dodatków dostępne są wraz z archiwalnymi numerami czasopisma na portalu w ramach prenumeraty premium.