W dniu wczorajszym, czyli 23 sierpnia miała miejsce premiera nowego numeru dwumiesięcznika Food Forum. Pojedynczych egzemplarzy szukajcie w salonach Empik i Kolporter, a jeśli chcecie mieć pewność że pisma dla Was nie zabraknie, polecam prenumeratę, tradycyjnie już z 20 % rabatem dla czytelników Qchennych inspiracji.
Aby zamówić prenumeratę należy wejść TUTAJ i przy zamówieniu, w polu na kod rabatowy wpisać hasło: qchenne20
Kod rabatowy ważny jest do 9 września!
Ile to kosztuje?Qchenne inspiracje mają 20 % rabatu od tych cen. Prenumerata w wersji premium – 228,99 zł brutto
• 6 numerów czasopisma w wersji papierowej
• Dostęp do pełnego archiwum czasopisma i dodatków na portalu internetowym
• Dodatek Food Forum EXTRA
Prenumerata w wersji ekonomicznej – 144,00 zł brutto
• 6 numerów czasopisma w wersji papierowej
• Dodatek Food Forum EXTRA
Ważne!
Składając zamówienie na prenumeratę do 25 sierpnia włącznie, Twoja prenumerata rozpocznie się od numeru 4/2016 sierpień/wrzesień z dodatkiem Food Forum EXTRA ‘nadwaga i otyłość dzieci’.
Po tym terminie prenumerata rozpocznie się od kolejnego numeru oraz kolejnych dodatków Food Forum EXTRA.
Czym jest Food Forum EXTRA?
To dodatek, w którym razem z dietetykami krok po kroku prześledzisz postępowanie dietetyczne od momentu zgłoszenia się pacjenta do gabinetu, aż do wyleczenia bądź złagodzenia objawów choroby!
Każde wydanie to analiza przypadku i toku postępowania dietetycznego w innej jednostce chorobowej.
Wydanie nr 1: choroby tarczycy - dodatek do numeru kwiecień/maj
Wydanie nr 2: celiakia, NNG i inne nietolerancje glutenu – dodatek do numeru czerwiec/lipiec
Wydanie nr 3: nadwaga i otyłość dzieci – dodatek do numeru sierpień/wrzesień
Archiwalne wydania dodatków dostępne są wraz z archiwalnymi numerami czasopisma na portalu w ramach prenumeraty premium.
Co w numerze? - ZDROWE ODŻYWIANIE - Mitochondria. Odżywianie na poziomie komórkowym.
U podstawy chorób mitochondrialnych leżą zaburzenia funkcjonowania i biogenezy składników łańcucha oddechowego. Mutacje mtDNA kodującego białka łańcucha transportu elektronów przyczyniają się przede wszystkim do zaburzenia konformacji białek, ich nieprawidłowego zwijania oraz niewłaściwego składania całego łańcucha OXPHOS. Z powodu zaburzeń w biogenezie mitochondriów zaburzony jest przepływ elektronów i rozprzęganiu ulega potencjał błonowy oraz wzrasta produkcja wolnych rodników (…).
- SUPLEMENTY - Nootropiki – substancje stymulujące aktywność mózgu.
Ciągły bieg, stres oraz działanie ponad swoje siły psychofizyczne należą obecnie do zjawisk powszechnych. Duże i chroniczne obciążanie układu nerwowego doprowadza do dysregulacji neuroprzekaźników w mózgu, a co za tym idzie – spadku funkcji poznawczych oraz ogólnej wydajności w wykonywaniu codziennych obowiązków.
- ZAPOBIEGANIE CHOROBOM - Interpretacja wyników badań laboratoryjnych - część IV – markery nowotworowe, genetyczne podstawy onkogenezy, dieta w prewencji chorób nowotworowych.
Okazuje się, że palenie tytoniu oraz nieodpowiednia dieta zwiększają ryzyko chorób o podłożu nowotworowym odpowiednio o 30%. Ryzyko to wzrasta o dodatkowe 5%, gdy prowadzimy siedzący tryb życia, nie stronimy od alkoholu (o 3%), narażamy się na niekontrolowane dawki promieniowania ultrafioletowego (kolejne 2%) czy zaniedbujemy infekcje wirusowe (niecałe 2%). Proces transformacji nowotworowej ulega aktywacji, gdy osoba obarczona predyspozycją genetyczną zostanie poddana działaniu szkodliwego czynnika środowiskowego przekraczającego zdolności naprawy naszego organizmu. Nasz los jest w naszych genach, jednak możemy je chronić dzięki właściwemu stylowi życia.
- ALERGIE I NIETOLERANCJE POKARMOWE - Mleko jako sprawca dolegliwości żołądkowo-jelitowych – nietolerancja laktozy.
Mleko to produkt spożywczy, który posiada zarówno zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Zdecydowanym walorem mleka jest wysoka zawartość wapnia oraz znacząca ilość białka, z kolei oponenci głoszą tezy na temat jego negatywnego wpływu na zdrowie ludzi. Wspominają m.in. o laktozie (cukrze mlecznym), który może być przyczyną nietolerancji i z tego powodu zaburzeń dyspeptycznych, takich jak przelewania i kurczenia w jamie brzusznej, bóle, wymioty, nudności, odbijania, biegunki oraz uczucie pełności w nadbrzuszu. Warto zaznaczyć, że ok. 2/3 populacji świata wykazuje znaczące cechy ograniczonej zdolności trawienia laktozy.
- SPORT - „Próg leucynowy” oraz optymalna dawka białka w posiłku
Kwestie związane z ustalaniem optymalnego spożycia białka w przypadku osób aktywnych fizycznie nieustannie budzą spore zainteresowanie zarówno wśród specjalistów zajmujących się fizjologią żywienia w teorii i praktyce, jak i u samych sportowców. Problem jest o tyle złożony, że aspekty związane z optymalizacją podaży protein rozpatrywane powinny być zarówno w ujęciu dobowego spożycia, jak i w kontekście jakościowego doboru źródeł tego makroskładnika, a także – w odniesieniu do jednostkowego rozkładu na posiłki. W ostatnich latach szczególnie dużo uwagi poświęca się ostatniemu z wymienionych zagadnień, okazuje się bowiem, że to, w jaki sposób podzielona zostanie całodzienna pula protein, może mieć istotne znaczenie dla tempa syntezy białek mięśniowych, co jest czynnikiem nierozerwalnie powiązanym z efektywnością przebiegu procesów regeneracyjnych i z tempem rozwoju muskulatury.
- DIETETYCZNY RING - Młody jęczmień – tajemnicza trawa o domniemanych walorach zdrowotnych.
Reklamy i ogłoszenia internetowe na każdym kroku przekonują o skuteczności młodego jęczmienia w walce z otyłością, wolnymi rodnikami, zakwaszeniem organizmu czy zespołem chronicznego zmęczenia. Bardzo popularne są też opinie, że codzienne spożywanie sproszkowanej trawy jęczmiennej pozwala na uzupełnienie niedoboru składników mineralnych i witamin. Czy tak jest w rzeczywistości? Roztwór sporządzony ze sproszkowanego jęczmienia nie należy do rarytasów pod względem smakowym, wobec tego czy warto spożywać taką miksturę i w czym może nam ona pomóc? Na te pytania odpowiedzą specjaliści: dr n. med. Angelika Kargulewicz oraz dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka.
- RAPORT - Właściwości i zastosowanie oleju konopnego, czarnuszkowego i krokoszowego.
W ostatnich latach na polskim rynku znacznie wzrosła liczba olejów tłoczonych na zimno z nasion oraz owoców. Oleje te mają szczególne właściwości oraz walory smakowe, a ponadto często cechują się wysoką zawartością składników bioaktywnych. Poza cennymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi zawierają więcej naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak tokoferole i związki fenolowe, niż ich odpowiedniki po procesie rafinacji. Pozyskiwane z owoców i nasion oleje tłoczone na zimno charakteryzują się zawartością tłuszczu powyżej 15%. Ponadto zawierają dużo triacylogliceroli (ok. 95%) – wolnych kwasów tłuszczowych. Pozostałe 5% to związki, takie jak karotenoidy, sterole, tokoferol i inne antyoksydanty, które działają prewencyjnie w chorobach cywilizacyjnych (dolegliwości związane z układem krążenia, nowotwory czy otyłość).
- CZY WIESZ, ŻE… - Czy dieta może opóźnić proces starzenia i zmniejszać ryzyko pojawienia się chorób?
Psychiatra z Kalifornii W.M. Bortz mawia: „Żyjemy zbyt krótko i umieramy zbyt długo”. „Fizyczną dojrzałość osiągamy w wieku 25 lat, dojrzałość emocjonalną w wieku 35 lat, dojrzałość intelektualną w wieku 45 lat. Dojrzałość duchowa przychodzi jeszcze później. Jest tragiczne, iż właśnie wtedy, gdy jesteśmy w szczycie formy mentalno-duchowej, większość z nas zabija postępująca degradacja ciała”.
Każde wydanie Food Forum to:
- 120 stron praktycznej wiedzy żywieniowej i okołożywieniowej
- aktualne tematy
- nowi autorzy prezentujący różne poglądy, aby to czytelnik mógł sam świadomie dokonać wyboru
- artykuły poparte badaniami naukowymi, z zamieszczoną bibliografią