Danie które chcę Wam dziś zaproponować sprawdzi się na każdą uroczystą okazję. Nie powstydzicie się go nawet przed najbardziej wymagającym gościem. To że zdradzam Wam ten przepis akurat teraz nie jest przypadkowe. Zbliżają się walentynki i być może któryś z czytających mnie panów zechce kulinarnie zaskoczyć wybrankę swojego serca. To danie świetnie się do tego nadaje.
Panowie, jeśli macie w planach taką niespodziankę nie wahajcie się! Mężczyzna przy kuchni rozmiękczy serce każdej kobiety! Macie tydzień aby przetestować ten przepis i 14 lutego już bez stresu wykonać dla swojej wybranki.
Polędwiczka wieprzowa jest dość wymagającym mięsem. Łatwo zrobić z niej dętkę od roweru lub twardą zelówkę. Kluczem do smacznej polędwiczki jest czas marynowania oraz sposób obróbki. Te dwie rzeczy zapewnią jej smak, aromat i delikatność. Osobiście lubię polędwiczkę różową w środku. Nie krwistą!
Z wieprzowiny nie może lecieć krew! Moją polędwiczkę piekę godzinę w temperaturze zaledwie 80 stopni Celsjusza. Lubię ten przepis bo marynata to nic wielkiego, a polędwiczka spokojnie leżakuje w piekarniku podczas gdy ja mogę zająć się czymś innym np. dekoracją stołu. Jeśli Wy nie lubicie różowego mięsa wystarczy jak potrzymacie je 10 minut dłużej w piekarniku.
Polecam do wypróbowania.
Kaloryczność:
100 gramów polędwiczki ma ok. 120 kcal
Jeden plaster o wadze ok. 15 gramów ma ok. 18 kcal
Składniki na kolację dla 2 osób:
Składniki i przygotowanie polędwiczki:
* jedna polędwiczka wieprzowa
* 5 łyżek drobniutko posiekanej natki pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* sól
* łyżka oleju rzepakowego do smażenia
1. Natkę pietruszki i czosnek blendujemy w blenderze na pastę. Ja często robię większą ilość którą później suszę w suszarce do ziół i mam na kilka razy. Powstaje taka domowa przyprawa.
1. Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, nacieramy solą i natką pietruszki z czosnkiem. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
2. Piekarnik nagrzewamy do 80 stopni, bez termoobiegu.
3. Zamarynowaną polędwiczkę obsmażamy po 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z ognia, zawijamy w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut.
Składniki i przygotowanie kaszotto:
* 100 gramów kaszy jęczmiennej perłowej
* pół czerwonej cebuli
* 100 gramów bakłażana
* 150 ml wody
* szklanka białego półwytrawnego wina
* 2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
* łyżka klarowanego masła
* sól
1. Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i bakłażana. Dodajemy kaszę, solimy, szklimy 1-2 minuty po czym zalewamy winem i gotujemy aż wino całkowicie wyparuje. Często mieszamy.
2. Wlewamy wodę, gotujemy aż kasza zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody.
3. Gotowe kaszotto mieszamy ze świeżą natką pietruszki.