Kuchnia orientalna cieszy się od lat niesłabnącym zainteresowaniem. Po „boomie” na wietnamskie przekąski, ostre tajskie smakołyki i sushi przyszła pora na ramen. Skąd pochodzi to danie i jakie składniki potrzebne są do jego przyrządzenia? Na te i inne ...
Młode ziemniaki po skandynawsku,gotowane w białym sosie Przepis, znalazłam w książce kucharskiej z serii Encyklopedia sztuki kulinarnej część 48 Kuchnia Skandynawska . Na początku byłam dość sceptyczna , Read More ...
Artykuł Młode zie...
Ramen w Polsce prawdopodobnie jest teraz w fazie swojej największej popularności. Można zjeść go niemal wszędzie. W suszarniach, pol-vietach, restauracjach fusion i dedykowanych barach ramen (ramen-ya). Rośnie nie tylko jego dostępność, ale też jakość....
Na fanpejdżu The Cool Cat od dawna pojawiały się zdjęcia zup z makaronem pszennym i jajkiem na pół-miękko. I wiecie co? Nie nazywano ich ramenem! Szanuję to. W czasach gdy każda suszarnia, wege-bar i każdy viet-pol ma w swojej ofercie tak lubiany przez...
Czy pamiętacie jeszcze czasy, gdy chcąc dowiedzieć się czegoś o świecie, sięgało się po encyklopedię? Nie, Wikipedia nie była jeszcze wówczas w powszechnym użyciu. Chodzi mi o jej babcię poczciwą, opasłą, często wielotomową i wydawaną drukiem pr...
Świat oszalał! Wszędzie rameny! A cóż to takiego i czy to fajne? Ramen to zupa, której bazą jest wywar gotowany na mięsie i kościach. Następnie mamy z nim mnóstwo zabawy, bo dodajemy przeróżne dodatki, makaron i mamy prawdziwą pychę. Ramen to japońskie...
Były kiedyś takie czasy, gdy za ekskluzywną uchodziła restauracja Rooster. Mieściła się na rogu Szczepańskiej i Jagiellońskiej, a męską klientelę przyciągała przede wszystkim quasi-amerykańskim menu i efektownie rozebranymi kelnerkami. Niedługo po otwa...