Jeżeli na myśl o sojonezie, tofurniku lub smalcu z białej fasoli przechodzi cię dreszczyk rozkoszy to książka Alicji Rokickiej jest dla Ciebie. A jeśli do tofu podchodzisz z wielką ostrożnością i prędzej myślisz, że piekło zamarznie niż spróbujesz tofucznicy to publikacja ‘Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia’ pomoże Ci okiełznać stany lękowe. Łammy schematy i dajmy się ponieść!
Książka autorki jednego z najpopularniejszych wegańskich blogów poraża pomysłowością. Wydawnictwo Nasza Księgarnia zadbało o solidną formę jakże smacznej treści. Twarda okładka, wysokiej jakości papier, urocze akwarelowe obrazki (odrobinę w stylu Rachel Khoo) oraz odwaga w stosowaniu kolorów. Alicja Rokicka podkreśla, że weganizm i wegetarianizm to także styl życia choć może być ciekawym urozmaiceniem nawet dla mięsożerców. Zachęca jednak, aby zwracać uwagę skąd pochodzi mięso oraz jak były hodowane zwierzęta. Takie podejście osobiście mi się podoba. W końcu weekendowy romans z wege przekąskami jeszcze nikomu nie zaszkodził.

Wegan nerd zawiera proste przepisy, na ogół unika trudno dostępnych składników a przede wszystkim nie poucza o wyższości weganizmu nad byciu mięsożernym. Rozdziały są ułożone z myślą o rodzajach posiłków i związanymi z nimi sytuacjami. Mamy propozycje na nabiał roślinny, zupy, sałatki, warzywa do zakochania, dania główne, przekąski na spotkania z przyjaciółmi, pomysłowe dania na święta z rodziną, wegańskie wypieki i desery. Ponadto Alicja Rokicka dzieli się z nami przemyśleniami o zielonym stylu życia, o ważności weganizmu w jej życiu i o rozsądnym przechodzeniu na weganizm.
Wegan nerd jest dla każdego poszukiwacza smaku lubiącego różnorodny jadłospis. Ponadto zamknięta w estetycznej formie dzięki, której może być idealnym prezentem (nawet bez okazji). Zachęcam do zapoznania się tym co bezmięsne, proste w przygotowaniu i jakże pyszne. A wydawnictwu Nasza Księgarnia dziękuję za możliwość zapoznania się z publikacją.
Przygotowanie:
Przesyp ciecierzycę do miski. Dodaj masło orzechowe oraz syrop. Zmiksuj masę blenderem ręcznym, pozostawiając lekko grudkowatą konsystencję. Wsyp mąkę oraz czekoladowe kropelki i wymieszaj całość łyżką. Formuj dłońmi małe kulki i układaj na blaszce do pieczenia. Spłaszcz każdą kulkę widelcem, robiąc przy tym fajny wzorek. Piecz ciastka przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Jedz, kiedy dobrze przestygną.
‘Wegan nerd. Moja roślinna kuchnia’
Alicja Rokicka
Wydawnictwo Nasza Księgarnia
2016