Mam nadzieję, że wpisując te słowa w wyszukiwarkę znalazłaś lub znalazłeś to czego szukałeś. Przedstawię Ci wskazówek jak zrobić idealny stek, a mówiąc bardziej swojsko befsztyk. Taki soczysty, który możesz zjeść z musztardą jak to wyśpiewywane jest w piosence "0 RH +" zespołu Coma. Uwaga przed wami mięsna męska porcja. Z cyklu "Przypraw Mnie od serca - przepisy pełnokrwiste".
1. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Nie smażymy mięsa wyjętego prosto z lodówki, aby uniknąć szoku termicznego i szybkiego zamknięcia się włókien.
2. Mięso smażymy na tłuszczu o wysokiej temperaturze palenia. Może być np. olej słonecznikowy.
3. Mięso solimy przed smażeniem z obu stron. Są różne szkoły. Jedni twierdzą, że lepiej po usmażeniu, ale nie zanotowałam w moim doświadczeniu, aby przez ową sól mięso twardniało.
4. Mięsa nie nakłuwamy w trakcie smażenia ani nie kroimy zaraz po smażeniu. Dzięki temu soki nie wyciekną w trakcie smażenia i mięso nie będzie zbyt suche, podobnie się ma z "odpoczywaniem" mięsa po usmażeniu. Najlepiej zafundować mu formę relaksu na metalowej kratce, aby wszystko działo się równomiernie. Stopień wysmażenia kontrolujemy, albo metodą na dłoń albo po prostu patrzymy na zegarek (krwisty - 2-3 minuty, średnio krwisty - 3-4, średni -4, dobrze wysmażony - 5-6 minut)
5. Najlepiej wybrać polędwicę wołową, ligawę lub karkówkę. Wtedy uzyskamy najbardziej miękki i najbardziej soczysty befsztyk.
Przepis sam w sobie jest tak obszerny, że we wstępniaku ograniczę się tylko do ogólnych wskazówek, które pomogą Ci zrobić najlepszy na świecie bigos. Zero anegdotek i bajdurzenia. Same konkrety. Po pierwsze: musisz się zaopatrzyć w prawdziwą, naturalni...
Dziś, zamiast wywodów o niczym albo historii bez morału, opowiem Wam jak zrobić idealnego falafla. Naprawdę. Idealny falafel ma mięciutkie wnętrze i bardzo chrupiącą skórkę. Nie jest tłusty. Smakuje na zimno i na ciepło. Wszechmocny określa fala...
Serio jeszcze kilka lat temu uważałam, że risotto to po prostu byle jaki ryż wymieszany z mrożoną mieszanką warzyw... read more
Ten wpis Jak zrobić prawdziwe risotto 5 wskazówek pojawił się po raz pierwszy w Pani Fotograf Gotuje! Blog, ...
Pani Fotograf Gotuje! Blog, przepisy i fotografia kulinarna
Pyszna, domowa szarlotka z przepisu mojej babci. Chyba najlepsza szarlotka jaką jadłam. Zapach przy pieczeniu unoszący się w całym domu to chyba najlepsze co może być. Pyszna na ciepło, zimno, z lodami czy bitą śmietaną. Na kruchym spodzie rozpływa się...
Chcesz zacząć biegać? Wahasz się? Nie masz motywacji? Sprzętu? Nie wiesz jak ruszyć się z domu? Oto 5 szybkich wskazówek jak zacząć biegać, cieszyć się i myśleć o kolejnych treningach! FIGHT!1. Musisz chcieć wyjść z domu i ruszyć w świat. Nieważne z ja...
Kto kocha krewetki tak jak ja na pewno zrozumie dlaczego tak często pojawiają się w moich przepisach. Kiedy jestem w sklepie z zamiarem zakupu ryby na sushi i widzę świeże krewetki nie jestem wstanie się im oprzeć. Cały plan na wczorajszą kolację znowu...
Sernik idealny. Zbity, bardzo sycący i ciężki. Jest prosty jak deska. Nie opadnie przy studzeniu, pod warunkiem, że zrobicie go wedle wskazówek w przepisie. Masa krówkowa swą słodyczą tylko podnosi smak sernika. Naprawdę warto go zrobić. Ja zrobiłam ju...
Risotto po raz kolejny. Ale, że regularnie czytacie bloga, to pewnie już dobrze wiecie jak zrobić podstawowe risotto, prawda ? ;) No dobra, raz jeszcze z grubsza opiszę przygotowanie, a więcej wskazówek można znaleźć w pierwszym prz...