Falafel
Potrzebować będziesz:
400 g suchej ciecierzycy, moczonej przez noc w zimnej wodzie
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki posiekanej natki kolendry
2 łyżeczki mielonego kuminu
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
olej, najlepiej z pestek winogron lub ryżowy
Ciecierzycę odcedzić, przepłukać i zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Do zmielonej masy dodać pietruszkę, kolendrę, przyprawy, sodę oczyszczoną i sól. Całość dokładnie wymieszać, dodać 1 - 2 łyżki wody i ponownie wymieszać (masa jest dobra, kiedy daje się łatwo formować w rękach). Szczelnie przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Na patelni o grubym dnie porządnie rozgrzać olej (jego warstwa powinna mieć 2 - 3 centymetry). Nabierać po łyżce masy i formować małe lekko spłaszczone kulki (ważne, żeby były bardzo zwarte, inaczej będą się rozpadać). Smażyć falafele przez 2-3 minuty z każdej strony i odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem do odsączania. Podawać ze świeżymi warzywami, sałatką albo hummusem.