Gluten dla wielu stał się synonimem kolejnej mody żywieniowej, dla innych niepotrzebną fanaberią a dla jeszcze innych koniecznością, aby funkcjonować we względnym zdrowiu. Kiedyś straszono czarną wołgą dziś funkcję wołgi przejął gluten.
Książka Gluten na widelcu. Jeść czy nie jeść - cała prawda o modzie na dietę bezglutenową autorstwa Peter'a H. R. Green'a i Rory Jones przybliża czytelnikom czy na pewno gluten jest wszystkiemu winien. Dzięki +Wydawnictwo Galaktyka miałam możliwość zapoznania się z egzemplarzem recenzenckim. Gluten na widelcu jest interesującą publikacją pod względem rzetelności opisywanej problematyki oraz zwraca uwagę na jej złożoność. Autorzy prezentują plusy i minusy diety bezglutenowej zwracając uwagę, że nie tylko celiakia jest wskazaniem do zmiany sposobu żywienia. Książka napisana została fachowym językiem, ale z odpowiednimi przypisami i słowniczkiem nawet laik w dziedzinie medycyny nie będzie zagubiony. Autorzy zaznaczają, że informacje zawarte w tej książce nie mają na celu zastępowania lub zmiany terapii medycznej bez konsultacji z lekarzem. Ponadto dołożyli wszelkich starań, aby informacje były zgodne z aktualnym stanem wiedzy. Nie jest to także podręcznik samodiagnozowania. Została dedykowana pacjentom, aby Ci wiedzieli jakie pytania zadawać swoim lekarzom oraz w jaki sposób rozumieć ich odpowiedzi.
Książka podzielona została na sześć części poświęconych nazwaniu problemu - w tym ortoreksji i pułapkach i zagrożeniach diety bezglutenowej - temu co dzieje się w jelitach, gotowości do nazywania problemu, gdy zapadnie decyzja o diecie bezglutenowej , przeglądzie chorób wiązanych z glutenem , związku między mózgiem, jelitami a glutenem a także życiu bez glutenu. Ponadto każdy rozdział kończy się podsumowaniem zatem w szybki sposób można powtórzyć zdobytą wiedzę.
W częściach IV i V szczególnie można się zdziwić czytając, że cukrzyca, neuropatie, zespoły przewlekłego zmęczenia, zaburzenia ze spektrum autyzmu, ADHD, schizofrenia, mgła mózgowa czy odmawianie sobie jedzenia ze względu na stres związany z przestrzeganiem diety mogą być wiązane z glutenem.
Cytat s. 26 [gluten a odchudzanie]:W przypadku niektórych osób największą zaletą diety bezglutenowej wydaje się odchudzający potencjał tego sposobu odżywiania się. Liczne hollywoodzkie gwiazdy zapewniają o skuteczności tej diety. I faktycznie, jeśli zrezygnujesz z wszelkich chlebów, makaronów, ciast, ciasteczek i przekąsek, i nie zastąpisz ich bezglutenowymi zamiennikami, to prawdopodobnie schudniesz. Jest to dieta określana jako pozbawiona produktów z białej mąki, węglowodanów i glutenu.
Jednak wiele osób przestrzegających diety bezglutenowej z zaskoczeniem odkrywa, że tyje z powodu bezglutenowych odpowiedników ulubionych przysmaków, bo zawierają one mnostwo tłuszczu, cukru i sodu. [...]
Książka Gluten na widelcu jest idealną pozycją dla osób, które chcą zgłębić tematykę diety bezglutenowej w dość kompletnej formie. Nie są to hymny pochwalne, ale też dieta bez glutenu nie jest pokazana jako jedynie fanaberia.
Gluten na widelcu. Jeść czy nie jeść - cała prawda o modzie na dietę bezglutenowąPeter H.R. GreenRory JonesWydawnictwo Galaktyka