To hasło przyświeca książce Bądź twórcą swojego zdrowia wydanej przez Wydawnictwo Galaktyka autorstwa Bożeny Żak – Cyran – dietetyczki i dietoterapeutki. Dzięki uprzejmości wydawnictwa miałam okazję zapoznać się z niniejszą publikacją. Lektura wpisuje się w nurt książek o zdrowym stylu życia i powrocie do naturalnych metod żywienia. Książka ta informuje o sposobach w jaki można pozbyć się złych nawyków, oczyścić układ pokarmowy i wątrobę. Ponadto wskazuje jak odżywiać się z biorytmem dnia i pór roku a także sugeruje pomocne sposoby na zwalczanie stresu oraz podniesienie swojej dziennej wydajności. Książka zachęca do podejmowania świadomych decyzji żywieniowych, wskazuje związek przyczynowo – skutkowy sposobu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie fizyczne i emocjonalne. Zaznaczyć należy, że książka opisuje podejście medycyny niekonwencjonalnej sięga na przykład po Metody Silvy (ćwiczenia oddechowe), posługuje się tradycją Czirokezów i zachęca do diety wegetariańskiej.
Książka „Bądź twórcą swojego zdrowia” składa się z czternastu rozdziałów. Dotyczą między innymi współzależności ciała, umysłu i ducha, zdrowia zaczynającego się w jelitach, poprawy funkcjonowania wątroby, wpływu pożywienia na zdrowie psychiczne i emocjonalne człowieka, uzależnień i siły nawyku, sposobom wyostrzenia pamięci i usprawnienia pracy mózgu poprzez właściwe odżywianie, odżywianiu zgodnym z biorytmem dnia, świadomego budowania zdrowia, sokoodżywianiu i medytacji i wizualizacji. Ostatni rozdział zawiera na ogół proste przepisy (przykład poniżej) zgodne ze świadomym odżywianiem opracowanym przez Bożenę Żak – Cyran.
Od siebie dodam, że ta książka jest napisana w dość przystępny sposób, zawiera ciekawe informacje i sposoby postępowania, aby osiągnąć zdrowie. Jednakże mnie to nie przekonuje. Jestem wręcz sceptyczna. Uważam, że wadliwe jest mieszanie odległych terytorialnie i światopoglądowo tradycji z żywieniem na polskim gruncie skoro tak bardzo chcemy wracać do idei lokalności i polskich sposobów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Podejście prezentowane w publikacji ociera się to nawet o rodzaj kulinarnej ezoteryki.
Czasem język publikacji wydaje się dla mnie zbyt podniosły a pisanie rzeczowników wielką literą za co najmniej niestosowne. Przyzwyczajeni do pięknych fotografii kulinarnych królujących obecnie w książkach kulinarnych możecie odczuwać niedosyt po obejrzeniu zdjęć w Bądź twórcą swojego zdrowia . Jednak, gdy spojrzycie na całość łaskawym okiem to książka może zaoferować Wam garść wiadomości dotyczących utrzymywania dobrego stanu zdrowia i być ciekawostką poświęconą żywieniu funkcjonalnemu.
Bądź twórcą swojego zdrowia
Bożena Żak – Cyran
Wydawnictwo Galaktyka
2016
Zupa krem z buraków (s. 167)
(przepis na 4-5 porcji)
500 g buraków
2 winne jabłka
1 łyżka oleju kokosowego
1 cebula
1 l bulionu warzywnego lub wody
Sól
Pieprz,
Majeranek
Sos sojowy
Sok z cytryny
Buraki upiecz ze skórką w piekarniku, a po upieczeniu zalej zimną wodą i obierz ze skórki. Cebulę podduś na oleju kokosowym z łyżką wody. Zagotuj bulion, dodaj uduszoną cebulę, pokrojone buraki i jabłka (jeśli ekologiczne, to razem ze skórką). Wsyp sól i pieprz do smaku. Po kilkunastu minutach zupę odstaw z ognia, zmiksuj i przypraw jeszcze do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny i majerankiem.
Uwaga! Gdyby zupa była za gęsta, wlej nieco wody. Smak zupy podnosi dodanie zmielonych wiórek kokosowych (1-2 łyżki), które należy zmiksować razem z zupą.