- Składniki:
- 1 główka kapusty
- 2-3 jabłka
- 1 cebula
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka soli
- pół szklanki cukru
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
Kapustę kroimy lub szatkujemy. Jabłka i cebulę obieramy i również kroimy. Wszystko przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy bez dodatków płynnych. Gotujemy przez pół godziny, następnie dodajemy ocet i wino, dusimy przez 15 minut, od czasu, do czasu mieszając. Gorącą kapustę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.
Tak przygotowana kapusta pasuje do kaczki, dziczyzny, gęsi, kotletów schabowych lub mielonych.
Przed podaniem możemy kapustę podsmażyć z zarumienioną mąką na maśle.