Modra kapusta Obok klusek śląskich i rolady wołowej, stanowi podstawę kuchni śląskiej. Modrą kapustę zwaną też modro kapusta, na Śląsku podaje się z boczkiem, w Wielkopolsce zaś z dodatkiem rodzynek, jabłek i goździków. To znana potrawa w tych regionac...
Składniki: 1/3 modrej (czerwonej) kapusty, 2 łodygi selera naciowego, 1 jabłko, 1 por (biała część), sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Kapustę szatkuję, pora kroję na cienkie talarki zalewam wrzątkiem i gotuję ok. 2-3 minuty. Po tym czasie odced...
Na blogu jest już przepis na czerwoną kapustę duszoną bez tłuszczu, przepis na modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem. Dzisiaj proponuję przygotować kolejne nasze danie, to kapusta czerwona zasmażana na maśle o ...
Pyszna surówka Śląskiej kuchni. Doskonała zimą jako dodatek do obiadu , bo serwowana na ciepło. W tym przepisie czerwona kapusta w połączeniu z boczkiem i cebulą składniki: 1 nieduża główka czerwonej kapusty 15 dkg. boczku parzonego 1 cebula łyżka smal...
Na blogu jest już przepis na modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem. Dzisiaj proponuję przygotować kolejny nasz przepis na kapustę czerwoną duszoną o słodkim smaku. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z za...
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad.S...
Kluski śląskie po śląsku nazywane gumiklyjzy, są to kluski ze specyficznym wgłębieniem które poza właściwościami dekoracyjnymi pełnią rolę swoistego pojemnika w którym zatrzymuje się sos.Składniki :ziemniakimąka ziemniaczanaPrzygotowanie : Ugotow...
Szukałem prostego, klasycznego dodatku, który można podać do dobrej pieczeni. Od razu do głowy przyszła zasmażana modra kapusta.POTRZEBNE SKŁADNIKI:1 główka czerwonej kapusty2 cebule1 kwaśne jabłko1 łyżka octu1-3 łyżeczki cukru olej do smażenia1 łyżecz...