ŁOSOŚ W POMARAŃCZACH
ŁOSOŚ W POMARAŃCZACH
Składniki:
- 350 g świeżego łososia
- 3 pomarańcze
Marynata:
Wykonanie:
Łososia umyć i osuszyć.
W miseczce wymieszać sos sojowy, sok i skórkę z pomarańczy, miód, olej z ryżu o smaku limonki SoRiso, doprawić odrobiną pieprzu i chili.
Do tak przygotowanej marynaty przełożyć łososia i wstawić do lodówki na godzinę. Po upływie godziny, wyjąć łososia z marynaty i przełożyć do naczynia do zapiekania posmarowanego olejem z ryżu o smaku limonki SoRiso . 3 pomarańcze obrać ze skórki (skórkę należy ściąć razem z białą częścią), a następnie wykrawać z nich filety bez błonek. Filety z pomarańczy ułożyć w naczyniu obok łososia.
Wierzch łososia polać 2-3 łyżkami marynaty, w której moczył się łosoś. Naczynię z rybą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec przez 25 minut. Marynatę pozostałą po rybie można przelać do garnuszka i gotować, aż zgęstnieje. Upieczoną rybę można podawać samą, polaną sosem powstałym z marynaty lub skropioną olejem z ryżu o smaku limonki SoRiso.
Artykuł ŁOSOŚ W POMARAŃCZACH pochodzi z serwisu Przepisy Joli.