KRUPNIK NA WĘDZONCE ZE ŚMIETANĄ – taki krupnik gotowała kiedyś moja mama, ja tylko staram się odtworzyć zupy mojego dzieciństwa
Składniki:
- 1/2 kg wędzonych żeberek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 4-5 ziemniaków
- 100 g kaszy jęczmiennej
- Mały kubek śmietany 12%
- 1 ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- Majeranek
- Koperek
Wykonanie:
Żeberka opłukałam, pocięłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do garnka i zalałam 2 litrami wody. Marchewkę obrałam, pokroiłam w półplasterki, pietruszkę i seler starłam na tarce. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, wszystko wrzuciłam do garnka z żeberkami. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie (soliłam na końcu, ponieważ żeberka były słone). Gdy żeberka były miękkie, wyjęłam z garnka, obrałam od kości i wrzuciłam ponownie do zupy. Wsypałam kaszę jęczmienną i gotowałam do miękkości.
Pod koniec gotowania, dodałam majeranek, dosoliłam (do smaku), wlałam śmietanę i posypałam zielonym koperkiem.