Mamy już wrzesień. Jesień zbliża się wielkimi krokami.
Na ryneczkach królują jabłka w dobrych cenach.
Grzechem byłoby nie skorzystać.
Ta szarlotka chodziła za mną od tamtego roku.
Przepis jest banalnie prosty. Uda się każdemu- gwarantuję.
I na dodatek jest pyszna!
Składniki na tortownicę:
1 kg jabłek
300 ml (wg miarki kuchennej) mąki pszennej
300 ml kaszy manny
300 ml cukru
cynamon
brązowy cukier
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki zimnego masła
Składniki suche, czyli mąkę pszenną, cukier, kaszę manną i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy. Dzielimy na trzy równe części.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dzielmy na dwie części.
Pierwszą część suchych składników wykładamy na dno tortownicy. Na nie wykładamy pierwszą część jabłek. Posypujemy je cynamonem i brązowym cukrem. Jabłka przykrywamy drugą częścią suchych składników. Na to ponownie wykładamy jabłka i znów posypujemy cynamonem i brązowym cukrem. Następnie wysypujemy ostatnią trzecią część suchych składników.
Zimne masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozkładamy na cieście.
Pieczemy w temperaturze 180* przez 60 minut.
Smacznego!