Lubicie obiady na słodko? Ja bardzo. Czasem przecież trzeba sobie osłodzić życie :) jeśli więc tak, jak ja jesteście fanami słodkich placuszków, to polecam wam te racuszki. Dużo jest przepisów na racuszki z bananami, ale nie wszystkie są dobre. Ten był pierwszym, który wypróbowałam i od tej pory, mimo innych prób, zawsze do niego wracam, bo okazuje się najlepszy. Nieskomplikowany, a do tego szybki, bo nie trzeba czekać, aż drożdże zapracują i ciasto wyrośnie.Dodatkowo samo ciasto jest miękkie, puszyste i rozpływa się w ustach :)
Składniki:
8 bananów
1/3 szkl rumu
3 szkl mąki
4 dag drożdży
1 1/2 szkl mleka
3 jaja
olej
cukier puder
Obrać banany, pokroić na plasterki i zalać rumem.
Do mąki włożyć pokruszone drożdże, wlać żółtka, mleko i łyżkę oleju. Dokładnie wymieszać.
Ubić biała na sztywno. Dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Banany odsączyć z rumu. Dodać do ciasta. Łyżką kłaść ciasto na rozgrzany olej.
Podawać z cukrem pudrem.
Smacznego!