Puszyste naleśniki. Odpowiednik naszych zwykłych cieniutkich naleśniczków. Są niezwykle puszyste dzięki dodatkowi maślanki. Pyszne. Można jeść i jeść w nieskończoność.
Składniki:
250 g mąki
250 g maślanki
50 g cukru pudru
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g roztopionego masła
miód
2 jabłka
Do miski wsypujemy mąkę, sodę i cukier. Dodajemy jaja, masło i maślankę. Miksujemy.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcje ciasta łyżką i smażymy około minuty z każdej strony.
Gotowe placuszki podajemy polane miodem i z cząstkami jabłka.
To miało być romantyczne śniadanie we dwoje i takie też było :) Miało być coś oryginalnego i dlatego powstał pomysł na pyszne pancakes :) Te amerykańskie puszyste placuszki możemy zjeść dosłownie ze wszystkim - syropem klonowym, dżemem, cukrem pudrem a...
Puszyste Pancakes to tradycyjne amerykańskie naleśniki. W polskiej kuchni pancakes zagościły w wielu domach, lecz nie stały się tradycyjnym daniem. Wydaje mi się, że pancakes nie wyparły jeszcze tradycyjnych naleśników i chyba nigdy ich nie zastąpią. M...
Jesień to czas jabłek - ich apetyczne stosy piętrzą się na straganach, mieniąc ferią ciepłych odcieni - od soczyście zielonych, przez żółtawe, pomarańczowawe i czerwone, aż po głębokie bordo. Jedne gładkie, inne w wielokolorowe plamki, kwaskowate i sło...
Szybkie, łatwe w wykonaniu, pyszne i niezwykle efektowne danie. Te słowa idealnie oddają istotę naleśników typu ‚pancakes. Ten kojarzony z zachodem i ze Stanami Zjednoczonymi przysmak ma ogromne grono wielbicieli i występuje masowo w wielu fil...
Favorite Lekko zmodyfikowana wersja przepisu na klasyczne amerykańskie pancakes.Danie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu.Zamiast borówek można użyć również innych owoców, z malinami smakują również znakomicie. Moim faworytem w tym połą...
Odkąd po raz pierwszy skusiłam się przygotowanie na amerykańskich pancakes, te puszyste naleśniki na stałe wpisały się na listę moich ulubionych propozycji na niedziele śniadanie. Ta wersja jest trochę odmienna od american buttermilk pancakes. Placuszk...