Szybkie, łatwe w wykonaniu, pyszne i niezwykle efektowne danie. Te słowa idealnie oddają istotę naleśników typu ‚pancakes’. Ten kojarzony z zachodem i ze Stanami Zjednoczonymi przysmak ma ogromne grono wielbicieli i występuje masowo w wielu filmach, oczywiście polany słynnym syropem klonowym. Osobiście nie przepadam za syropem klonowym i uważam, że jest niezdrowy, więc wolę zastąpić go o niebo smaczniejszym i zdrowszym Polskim miodem. Naleśniki posypane do tego orzechami i bakaliami na pewno zasmakują wszystkim domownikom , także zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie im takie odświętne śniadanie już jutro ;-).
Więcej zdjęć na:
http://kawiarniaalicji.pl/puszyste-pancakes-z-miodem-orzechami-i-rodzynkami/
Składniki (ok. 8-10 niewielkich naleśników):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżka masła
- łyżka miodu
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Zmiksuj mąkę, cukier puder, jajko i proszek do pieczenia.
- Roztop masło z miodem i dodaj do ciasta naleśnikowego.
- Dodaj mleko i zmiksuj aż masa będzie gładka. (Możesz dodać więcej mleka, aby masa stała się bardziej lejąca i więcej mąki, aby zgęstniała)
- Podgrzej patelnię i usmaż naleśniki na dowolnym tłuszczu.
- Podaj pancakes jeden na drugim. Możesz polać ‚wieżę’ miodem i posypać bakaliami.
- Ciesz się swoim pysznym śniadaniem!