Uwielbiam to danie. Robiłam je już w różnych odsłonach. Dziś prezentuję wam przepis na wersję podstawową tej wołowinki. Na dodatek danie świetnie nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej, ale jest tak smaczne, że i glutenowcy się nim zachwycają.
Składniki:
300 g mielonego mięsa wołowego
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
czerwona papryka
100 ml wody
chili
słodka papryka
oregano
Czosnek drobno kroimy, rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej czosnek. Dodajemy 0,5 łyżeczki chili, słodkiej papryki oraz oregano. Smażymy przez minutę, ciągle mieszając. Dokładamy mięso i smażymy kilka minut. Gdy zmieni kolor na jasny dodajemy pomidory i wody. Gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i dalej gotujemy 5 minut.
Fasolę odcedzamy, przepłukujemy i dodajemy do potrawy. Znów gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z ryżem, ziemniakami, bezglutenowym makaronem albo bezglutenowymi płatami tortilli.
Smacznego!