Rudy, rudy, rudy rydz... Rydze są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów, które można spotkać w polskich lasach. Występują w największej ilości w Bieszczadach, a rozpoznać go można po tym, że po przekrojeniu wydziela pomarańczowe mleczko - stąd n...
Przepis na pierwszy posiłek dla dziecka: prosty, zdrowy i oby! smaczny. Wiele przemawia za tym, by na pierwszy posiłek dla dziecka wybrać marchewkę: jest słodka, smaczna, prosta w obróbce oraz nie traci wartości odżywczych podczas goto...
Kiedy owoce są najpiękniejsze trzeba z nich korzystać ile tylko się da. Dobrze jest moc później sięgnąć po słoik z czymś pysznym, smaku czego tak bardzo nam brakuje. Dlatego tak bardzo lubię robić przetwory. Ten przepis to dla mnie klasyka smaku, bo kt...
Francuzi zajadają się cykoria, spożywają ją najczęściej w postaci sałatki z lekkim sosem vinaigrette. W Polsce natomiast cykoria nie cieszy się, aż taką popularnością. Może właśnie przyszedł czas by to zmienić? Cykoria jest rośliną zimową, dlatego tera...
Małymi krokami nadchodzi zima z czym równa się mnóstwo chorób, katar po pas i inne takie nie za fajne rzeczy. To idealny czas do tego by dać sobie ogromną i najważniejsze naturalną dawkę witamin. Najlepszym sposobem na zdobycie bomby witaminowej jest ś...
Zachęcona ivkowąmielonką,postanowiłam zawalczyć i też zrobić. To pierwsza mielonka, będę robić następne, ale pewnie pobejdruję, jak mawia moja ukochana teściowa, w przyprawach, proporcjach, dodawaniu wody, wielkości oczek sitka maszynki do ...
Dziś przepis na szybką, słodką przekąskę....idealną na karnawał lub ostatki. Idealna, bo nie wymaga długiego stania w kuchni i nie pracujemy na drożdżach, także jeśli ktoś nie lubi zabawy z drożdżami to polecam. Oponki są z dodatkiem białego sera, ale ...
Ha, i co na to powiecie? Owszem, piekłyśmy litery - no, nie wszystkie, ale zawsze. Inspiracją stała się gąska Waleria i Cecylka Knedelek, o nich jednak w następnym odcinku - edukacyjno-literackim - natomiast tym razem prezentujemy nasz wypiek prawie ja...
The herbicide glyphosate (active component in Roundup) was released in 1974 and its use is accelerating with the advent of herbicide-resistant, genetically altered (GM) herbs. Research is rising that glyphosate disrupts several metabolic operations in ...
Większość z Was zapewne jadła albo chociaż słyszała o słynnej bliskowschodniej paście baba ghanoush. Ta przekąska, pomimo, że pozornie tak prosta w przyrządzeniu, wzbudza wokół siebie sporo kontrowersji. Nawet w Izraelu nie ma jednego, skonkretyzowaneg...
Dawno już nie piekłam wytrawnej tarty na kruchym spodzie. Częściej zastępowałam je znacznie szybszymi w przygotowaniu francuskimi tartami bez zalewy. Ostatnio nabrałam jednak ochoty na klasyczną wersję tarty z warzywami, którą przyrządziłam zainspirowa...
Porchetta to popularna w całych Włoszech potrawa, którą niestety w oryginalnej formie ciężko przygotować we własnym domu. Oryginalnie oprawia się z kości całą świnię, faszeruje ziołami, czosnkiem i koprem włoskim po czym zawiniętą w rulon, opieka...
Marzycie o słodyczach, które można jeść bez poczucia winy? Wpada do Was w odwiedziny koleżanka, która wiecznie się odchudza? A możecie po prostu macie ochotę na coś nieco innego? Jeżeli na którekolwiek z tych pytań odpowiedzieliście tak, to te niskokal...
Kolejny przepis z mrocznych i przepastnych stronic archikukbuka. Taki trochę fastfood, ale zdrowy i genialny jako przemytnik warzyw. Nie jest to przepis genialny i niezwykły, ale po pierwsze koszyczki są ładne, a po drugie mogą być na wynos, a po trzec...
Dzisiaj prezentuję Wam przepis na bardzo prosty i zdrowy deser, czyli po prostu kasza manna z owocami. Większość z Was zapewne kaszę manną jadała głównie w dzieciństwie. Warto włączyć ją do jadłospisu także w dorosłym życiu, ponieważ jest równie zdrow...