Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
291619 wyników
Przepis na smalec z wolnowaru
Czerwona kapusta z jabłkami
Doskonała w klasycznym połączeniu z pieczoną gęsią, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do schabowego czy mielonego. Wówczas gęsi smalec zastąp po prostu masłem. Składniki Mała główka czerwonej kapusty (około 800g) 2 kwaśne jabłka 3 łyżki gęsie...
mammadeli
Warzywa
,
Przystawki, przekąski, dodatki
,
Masło
,
Pieprz
,
Sól morska
,
Jabłka
,
Mąka
,
Czerwona kapusta
,
Gęsi smalec
,
Smalec
,
Sok z cytryny
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku
Mamy dziś dla Was wyjątkowo łatwy i nie wymagający niemal żadnego wkłady pracy przepis na doskonałe, cudownie miękkie polędwiczki wieprzowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej, wydanej ponad 50 lat temu książki kucharskiej "Kuchnia polska", ale od kilk...
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dania główne
,
Wolnowar
,
Obiad
,
Wieprzowina
Ciecierzyca duszona z pomidorami z wolnowaru
Nagromadziło się w szafkach kuchennych sporo puszek. Trzeba zacząć likwidować. Na pierwszy ogień poszła cieciorka i pomidory. A że za oknem ciepło, wolnowar okazał się najwygodniejszy.Danie idealne na ciepłe dni. Lekkie i robi się właściwie samo :) Dru...
Stare Gary
Pomidory
,
W wolnowarze
,
Imbir
,
Ciecierzyca
Zupa-barszcz czerwony na wywarze kolagenowym
Składniki3 kg łapek kurczaka1 kurczak , wody tyle aby zakryć mięso i warzywa 1 łyżeczka cukru sól do smakupieprz do smaku3-4 marchewki2-3 pietruszki korzeń kawałek selera pól pora cebula przypieczona w skorce na ogniu główka czosnku nie obr...
w mojej kuchni
ZUPA
Leczo - prawdziwe węgierskie lesco
Często robimy leczo, a raczej coś co przypomina leczo, a jeszcze bardziej przypomina ratatouille. W prawdziwym węgierskim lecsó nie znajdziecie cukinii ani tym bardziej - polskiego wynalazku - parówek, które wzięły się pewnie z czasów PRL-o...
Gotować każdy może
Obiad
,
Przepis na obiad
,
Dania z papryki
,
Kuchnia węgierska
,
Leczo
,
Lekki obiad
,
Lesco
Młoda kapusta w pomidorach
Czas gdy Nasze polskie warzywa są młodziutkie szybko się kończy więc trzeba z tego szybciutko korzystać, dzisiaj kapusta do obiadu w roli surówki na ciepło.Składniki:ćwiartka młodej kapusty (ja robiłam na 2 osoby, na większą ilość trzeba zwiększy...
wariatkawkuchni.pl
Bezglutenowe
,
Surówka/sałatka
Delikatne,kruche i soczyste kawałki mięsa w aromatycznym sosie z warzywami.
Gulasz wieprzowo-cielęcy Składniki: 300g.szynki wieprzowej 300g.mostku cielęcego 300g.pieczarek 2 cebule 2 marchewki 1 łyżka smalcu 0,5 l. rosołu lub bulionu z kostki 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki ciemnego sosu sojowego sól,pieprz słodka i ostra papryk...
SzczyptaChili.pl
Obiad
,
Dla dzieci
,
Obiadki
,
Wieprzowe
,
Gulasz wieprzowo-cielęcy
Makaron razowy z mortadelą
Makaron razowy – 30 dagCebula – 1/2 kgMortadela – 30 dagSmalec – 1 łyżkaPapryka słodkaSólPieprz kolorowyMaggiZioła prowansalskieser żółtyMakaron ugotować , przelać zimną woda , odsączyć.Cebulę oczyścić, pokroić w kostkę większą, wrzucić na rozgrz...
Camilla w kuchni
Makaron na słono
Duszone żeberka cielęce w sosie grzybowym...
Składniki: cielęcina żeberka 1,2 kg, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 4 łyżki, kostka rosołowa grzybowa 1 szuka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 3 sztuki, ząbek czosnku 3 sztuki, grzyby suszone 3 łyżki,...
W Mojej Kuchni Lubię - In My Kitchen I like
MIĘSA RÓŻNE
,
DANIA Z GRZYBAMI-RÓŻNE
Gęsta zupa,gularz warzywny z wolnowaru
Składniki230 g marchewki 150 g pietruszki 240 g pieczarek 200 g papryki zielonej,czerwonej300 g młodej fasoli łuskanej -ziarno1 puszka kukurydzy opcjonalnie 2 cebule białe1 mała cebula czerwona 4 duże ząbki czosnku ulubione zioła świ...
w mojej kuchni
ZUPA
,
WARZYWA
,
ZIOŁA
,
Gulasz
,
Wolnowar
Zrazy wołowe (3)
Cześć =) Zrazy to plastry mięsa, zawijane z boczkiem i warzywami, podsmażane, a następnie duszone w sosie. Należą do tradycyjnej kuchni polskiej.Zrazy można przyrządzić z różnych gatunków mięsa wołowego lub wieprzowego. Mięso kroi się w plastry, faszer...
Kasztanowa Kuchnia
Kuchnia polska
,
Obiady i kolacje
,
Potrawy mięsne
,
Wołowina
PĄCZKI PO RAZ PIERWSZY
Dziś jest jedno z najważniejszych świąt w roku... no prawie najważniejsze. Postanowiliśmy zatem wspólnie z Martyną odpowiednio je uczcić i przygotować tradycyjne, domowe pączki. Muszę się Wam przyznać, że nigdy jeszcze nie robiłem tych smakołyków, mimo...
SMAKI MIŁOŚCI
Brązowy cukier
,
Wanilia
,
Drożdże
,
Spirytus
Mielony wieprzowo-wołowy na obiad...
Składniki: mięso mielone wieprzowo-wołowe 1/2 kg, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki "M", bułka tarta 2 łyżki, ...
W Mojej Kuchni Lubię - In My Kitchen I like
DIETETYCZNE-gastricbaypass
,
DANIA Z MIELONEGO MIĘSA-RÓŻNE
Dyniowczak!
Celebracja niedzieli słodkim śniadaniem. Pomysł zrodził się w mojej głowie już wczoraj, a dziś został wcielony w życie. Na talerzu wylądował omlet z dynią, drogą dedukcji skoro ten z marchewką był marchewczakiem to ten powinien nazywać się dyniowczakie...
Emkreacja.
Śniadanie
,
Jajka
,
Miód
,
Dynia
,
Omlet
,
Migdały
Pieczeń wołowa z musztardą z wolnowaru
Kolejna, niekłopotliwa do wykonania, wołowa pieczeń. Jak w wielu moich przepisach zrobiona w wolnowarze. Aby mięso lepiej trzymało formę przed włożeniem do wolnowaru obwiązuję je sznurkiem. Najlepiej po upieczeniu mięso schłodzić, kroić w plastry całki...
Stare Gary
W wolnowarze
,
Wołowina
,
Pieczeń
,
Musztarda
Baleron domowy, parzony
Kolejna znakomita domowa wędlina. Baleron wyszedł bardzo smaczny - delikatny, wilgotny, wcale nie wysuszony. Wymaga nieco cierpliwości, ale pracy w zasadzie niewiele. Ułatwiłam sobie parzenie - żeby nie pilnować temperatury, włożyłam baleron do wolnowa...
Stare Gary
Mięso
,
Wieprzowina
,
Wyroby domowe
,
Domowe wędliny
,
Karkówka
←
Poprzednia
27
28
29
30
31
Następna
→