Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
470 wyników
Przepis na rogale
120. Trafiony, zatopiony czyli: drożdżowy topielec.
Witajcie kochani. Wielkanoc przeminęła w dosłownie chwilę. Jednak te krótkie dwa dni zawsze pozostawiają po sobie masę ciepłych, rodzinnych wspomnień, kolejną garść opowieści do kolekcji, kolejne fotografie do albumów, czy w ramki, no i nie zapom...
Symfonia smaków
Deser
,
Słodkie
,
Podwieczorek
,
Pyszne
,
Wypiek
,
Ciasto
,
Drożdżowe
,
Wiosna
,
Chałka
,
Ciasto drożdżowe
,
Ciasto zatapiane
,
Drożdżówka
,
Topielec
,
Wielkanoc
Pękające w szwach..
...cannelloni ze szpinakiem i ricottą. Ale no przepyszne. Może za dużo tak makaronu? Może za bardzo włoskie to wszystko? A wiecie co? Guzik mnie to obchodzi. Dlaczego? Kilka osób już, po jakichś eventach kulinarnych zapytało mnie, jak ukierunkowany jes...
Colors of Food
Kuchnia włoska
,
Ricotta
,
Szpinak
,
Cannelloni
Gulasz wieprzowy na cydrze jabłkowym z jabłkami z patelni
Tym razem "nadaję" z Poznania, gdzie wraz z Wybrankiem mym spędziliśmy długi weekend. Głównym celem naszej podróży było świętowanie dnia Św. Marcina, którego punktem kulminacyjnym - jak dla nas - jest konsumpcja rogali świętomarcińskich (żeby rogale mo...
Jak u Ma-gdy, blog o jedzeniu
Na obiad/kolację
,
Mięso
,
Jabłka
Jak fotografować: croissanty
Od dziś na blogu nowy cykl będę Wam pokazywać kulisy powstawania niektórych sesji zdjęciowych :) Opiszę krok po kroku stylizację, kadr, światło, ustawienia aparatu. Tym razem pokażę jak fotografować croissanty, czyli francuskie rogale (przepis ...
Cupcake Factory
Fotografia kulinarna
,
Rogale
,
Croissants
,
Obróbka
,
Stylizacja jedzenia
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi.
Pyszne, pulchne, mięciutkie, rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi i marmoladą wieloowocową Orzech. W sam raz na śniadanie a także do kawki.Zapraszam do wypróbowania:)Składniki:25 g drożdży2oo ml ciepłej wody4/5 łyżek cukru1 cukier ...
Sama słodycz u Asi
Ciasteczka
,
ORZECH
,
Testowanie Młynomag
Mazurek bezglutenowy - wersja podstawowa
Idą Święta Wielkanocne, więc czas na mazurek. To niezwykłe ciasto nie gościło w moim domu, podobnie jak rogale marcińskie, ale internet to nieprzepastne źródło kulinarnych skarbów i tym sposobem znalazłam przepis, który stał się inspiracją do mojego be...
Kuchnia bez glutenu
Ciasta i ciasteczka
,
Skrobia ziemniaczana
,
Jajka
,
Mąka kukurydziana
,
Masło
,
Migdały
,
Mazurek bezglutenowy
,
Mazurek wielkanocny
,
Potrawy wielkanocne.
Rogaliki z makiem, przepis.
Dość często (zwłaszcza w dni wolne od pracy) zdarza mi się wstawać wcześnie rano. Idę wtedy do kuchni i wymyślam co zrobić (czy coś upiec, ugotować czy zepsuć). Dziś obudziłam się z przekonaniem, że upiekę coś świątecznego, co będzie odpowiednie na róż...
Patelnią po głowie
Przepis
,
Ciastka
,
Ciasto
,
Deser
,
Ciasto krucho-drożdżowe
Rogaliki inaczej. Niesłodkie!
Pomysł powstał podczas rozmów o jedzeniu, których wiele i non stop z moją siostrą, która niestety daleko, ale błogosławmy Internet i apki wszelakie, które komunikować się pozwalają bez większych problemów. Marta rozważała zrobienie rogali krucho-drożdż...
Colors of Food
Drożdże
,
Suszone pomidory
,
Pesto
,
Rogaliki
Drożdżowe rogaliki z makiem
Witam Was pięknie i słodko w Nowym Roku. Przyznam się, że po świętach moja lodówka świeci pustkami. Na te święta, zgodnie z obietnicą, nie przesadzałam z ilością potraw dla całego pułku wojska. Nic się nie zmarnowało. Nawet w puszkach po ciasteczkach i...
cooking-and-living
Ciasta
,
Wypieki
,
Desery
,
Ciasto drożdżowe
,
Mak
,
Rogaliki
Wariacje z ciastem francuskim
Dzisiaj pokarze Wam cztery sposoby na "zawijanie" ciasta francuskiego. A w następnych postach zdardzę Wam co kryje w sobie każde z przedstawionych ciastek :).Składniki:opakowanie ciasta francuskiegodowolne nadzienie np. z gruszkąjajkocukierTradycyjny t...
(nie) tylko kuchnia
Deser
,
Słodkości
,
Ciasto francuskie
Salzstangerl- austriackie słone paluchy
Napatrzyłam się w Wiedniu, najadłam i zechciałam upiec. Strukturą i smakiem przypominają mi czeskie rohliki, które w czasach dzieciństwa mojego, jadło prawie każde przygraniczne dziecko. Albo polskie kazjerkikiedyś były z kminkiem i solą. Nie pr...
food to warm the soul
Wydarzenia
,
Chleb
,
Bułki
,
Homebakery
,
Paluchy
,
Salzstangerl
,
Sticks
Rogale marcińskie z białym makiem
Podobno najlepsze rogale marcińskie są w Poznaniu - wierzę na słowo :-)Ale ja się w tym roku zaparłam i zrobiłam swojepełne białego maku, marcepanu, skórki pomarańczowej i orzechów.Na bogato! A co! :-)Skusicie się? :-)Potrzebujemy (wychodzi 12 dużych l...
Kuchnia pełna serca...
Na słodko
,
Ciasto
,
Podwieczorek
,
Drożdże
,
Orzechy
,
Bakalie
,
Mak
,
Ciasto półfrancuskie
Maślane piegusy z truskawką
Skoro już jesteśmy przy pieczeniu... zapraszam jeszcze na piegusy z truskawkami, które już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet moim ;)Rogale maślane, przygotowałam po tym jak pierwsze, bez nadzienia zniknęły bezpowrotni...
kuchnia w czekoladzie
Z owocami
,
Śniadanie
,
Konkurs
,
Drożdżowe
,
Bułki
Maślane rogale drożdżowe z dżemem
Kurcze tak chciałam podać Wam ten przepis w zeszły weekend ale nijak ze mną nic nie chciało współpracować- ani program komputerowy do wywoływania plików raw, ani dzieci. Więc wiecie- posprzątane.Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by rogale zrobić ...
kuchnia w czekoladzie
Śniadanie
,
Drożdżowe
,
Pieczywo
Chrupiące bagietki
Piekłam chleby, bułeczki, rogale...a dzisiaj przyszedł czas na bagietki. Bagietki, które robi się błyskawicznie i błyskawicznie zjada. Bardzo łatwy przepis, z którym każdy doskonale sobie poradzi....Składniki: 400 g mąki ...
Kuchnia u Krysi
Bagietka
Rogaliki w Czerwcowej Piekarni
Rogaliki miały być czeskie (zaproszenie Ani do Czerwcowej Piekarni), ale nie śmiałam ich tak nazwać u siebie, ponieważ zmieniłam mąkę na semolinę i wyszły zupełnie inne niż z mąki pszennej czy orkiszowej, a jeszcze do tego wszystkiego nie znam oryginal...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia
,
Bułki
,
Drożdże
,
Semolina
←
Poprzednia
24
25
26
27
28
Następna
→