Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wariacje z ciastem francuskim
(nie) tylko kuchnia
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
95
Kategorie
43
Wariacje z ciastem francuskim
Dzisiaj pokarze Wam cztery sposoby na "zawijanie" ciasta francuskiego. A w następnych postach zdardzę Wam co kryje w sobie każde z przedstawionych ciastek :).
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
dowolne nadzienie np.
z gruszką
jajko
cukier
Tradycyjny trójkąt
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadrat. Na połowie ciasta układamy nadzienie. Ciasto składamy w poprzek na pół. Zlepiamy brzegi smarując je wodą i dociskając widelcem. Gotowe trójkąty smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 200
ºC
przez 20 minut.
Prostokąty
Rozłóż nadzienie na połowie kawałka ciasta francuskiego. Złóż ciasto wzdłuż na pół i zlep brzegi smarując je wodą. Natnij górną warstwę ciasta w kilku miejscach. Gotowe prostokąty smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 200
ºC przez 20 minut.
Francuskie kółka
Za pomocą miseczki wytnij koła. Na jednym z kawałków ułóż nadzienie, drugim je przykryj. Zlepiamy brzegi smarując je wodą. Na środku ciastka nacianmy krzyżyk. Gotowe ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 200
ºC przez 20 minut
Ruloniki
Wycinamy podłużny kawałek ciasta francuskiego. Nakładamy nadzienie i zwijamy ciasto w rulonik. Gotowe ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy orzechami/sezamem. Pieczemy w 200
ºC przez 20 minut.
(nie) tylko kuchnia
19 sie 15
Deser
,
Słodkości
,
Ciasto francuskie
Ciasto francuskie
3 przepisów
Polecane przepisy
Kremowy gulasz grzybowy pod ciastem francuskim (6 składników)
Dziś przepis, który na pewno wprowadzi Was w przytulny, jesienny klimat. Aromatyczny gulasz z bogactwem leśnych grzybów, delikatnymi kawałkami mięsa i aksamitnym, Artykuł Kremowy gulasz grzybowy pod ciastem francuskim (6 składników) pochodzi z s...
Wilk Syty
6 składników
Drożdżowy zwijaniec z czekoladą
Ostatnio szalejemy z ciastem drożdżowym, pieczemy słodkie bułeczki z różnego rodzaju nadzieniami, klasyczne ciasta drożdżowe z kruszonką i inne wariacje na temat klasycznych drożdżowych wypieków. Dziś podzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na dro...
Sprawdzona Kuchnia
Desery
,
Zima
,
Wiosna
,
Ciasta
,
Boże Narodzenie
,
Wielkanoc
,
Ciemna czekolada
Zapiekanka z kurkami
Kto lubi kurki, mam na myśli grzyby kurki? Pewnie większość z Was zgodzi i słusznie, bo są to bardzo smaczne grzyby, które chyba najlepiej smakują przygotowane w sosach śmietanowych. Moja dzisiejsza propozycja na szybki obiad to zapiekanka z kurkami w ...
Sprawdzona Kuchnia
Jesień
,
Wegetariańskie
,
Obiad
,
Kurki
,
Ser mozzarella
Zapiekanka z ciasta francuskiego
Witajcie kochani!!! Chyba już wszyscy wiedzą, że uwielbiam eksperymentować z ciastem francuskim. Chyba dlatego, że ciasto to jest doskonałą bazą do dań zarówno słodkich, jaki i wytrawnych. Można też wymyślać przeróżne formy w jakich danie się poda. Ja ...
Anka Gotuje
Dania obiadowe
,
Obiad
,
Ciasto francuskie
,
Zapiekanka
Zapiekanka z kurczakiem pod ciastem francuskim
Codzienne obiady w miarę możliwości staramy się sobie urozmaicać. Mając zaledwie kilka składników i nasze ukochane ciasto francuskie opcji obiadowych jest naprawdę multum wystarczy wtedy tylko odrobina wyobraźni. Dodatkowo spójrzcie jak pięknie...
M&M Cooking
Kurczak
,
Ciasto francuskie
Francuskie roladki
Francuskie roladki Fajne połączenie ulubionych dodatków, z ciastem francuskim, przekąska na ciepło i zimno. Bardzo szybka w wykonaniu przekąska na codzień dla rodziny jak i przystawka dla gości na niezapowiedziane wizyty. Smaczne na zimno i prosto z pi...
Kuchnia Poli
Ciasto francuskie
,
Przekąski
,
Roladki
,
Francuskie
,
Francuskie roladki
Francuskie roladki
Francuskie roladki Fajne połączenie ulubionych dodatków, z ciastem francuskim, przekąska na ciepło i zimno. Bardzo szybka w wykonaniu przekąska na codzień dla rodziny jak i przystawka dla gości na niezapowiedziane wizyty. Smaczne na zimno i prosto z pi...
Kuchnia u Poli
Przekąski
,
Ciasto francuskie
,
Roladki
,
Francuskie
,
Francuskie roladki
Babeczki z ciasta francuskiego z łososiem
Dziś polecam waszej uwadze szybkie i smaczne babeczki z łososiem. Świetnie się sprawdzają w przypadku niezapowiedzianych wizyt gości. Lekkie, delikatnie słone idealne na przekąskę. No i zdrowo zjeść rybkę od czasu do czasu Składniki: 1 opakow...
Kulinarna Patilogia
Dania na Zimno
,
Przystawka
,
Muffinki
,
Przekąska
,
Ciasto francuskie
,
Koperek
,
łosoś
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone