Dzisiaj pokarze Wam cztery sposoby na "zawijanie" ciasta francuskiego. A w następnych postach zdardzę Wam co kryje w sobie każde z przedstawionych ciastek :).
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadrat. Na połowie ciasta układamy nadzienie. Ciasto składamy w poprzek na pół. Zlepiamy brzegi smarując je wodą i dociskając widelcem. Gotowe trójkąty smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 200ºC przez 20 minut.
Prostokąty
Rozłóż nadzienie na połowie kawałka ciasta francuskiego. Złóż ciasto wzdłuż na pół i zlep brzegi smarując je wodą. Natnij górną warstwę ciasta w kilku miejscach. Gotowe prostokąty smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 200ºC przez 20 minut.
Francuskie kółka
Za pomocą miseczki wytnij koła. Na jednym z kawałków ułóż nadzienie, drugim je przykryj. Zlepiamy brzegi smarując je wodą. Na środku ciastka nacianmy krzyżyk. Gotowe ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 200ºC przez 20 minut
Ruloniki
Wycinamy podłużny kawałek ciasta francuskiego. Nakładamy nadzienie i zwijamy ciasto w rulonik. Gotowe ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy orzechami/sezamem. Pieczemy w 200ºC przez 20 minut.
Dziś przepis, który na pewno wprowadzi Was w przytulny, jesienny klimat. Aromatyczny gulasz z bogactwem leśnych grzybów, delikatnymi kawałkami mięsa i aksamitnym,
Artykuł Kremowy gulasz grzybowy pod ciastem francuskim (6 składników) pochodzi z s...
Ostatnio szalejemy z ciastem drożdżowym, pieczemy słodkie bułeczki z różnego rodzaju nadzieniami, klasyczne ciasta drożdżowe z kruszonką i inne wariacje na temat klasycznych drożdżowych wypieków. Dziś podzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na dro...
Kto lubi kurki, mam na myśli grzyby kurki? Pewnie większość z Was zgodzi i słusznie, bo są to bardzo smaczne grzyby, które chyba najlepiej smakują przygotowane w sosach śmietanowych. Moja dzisiejsza propozycja na szybki obiad to zapiekanka z kurkami w ...
Witajcie kochani!!! Chyba już wszyscy wiedzą, że uwielbiam eksperymentować z ciastem francuskim. Chyba dlatego, że ciasto to jest doskonałą bazą do dań zarówno słodkich, jaki i wytrawnych. Można też wymyślać przeróżne formy w jakich danie się poda. Ja ...
Codzienne obiady w miarę możliwości staramy się sobie urozmaicać. Mając zaledwie kilka składników i nasze ukochane ciasto francuskie opcji obiadowych jest naprawdę multum wystarczy wtedy tylko odrobina wyobraźni. Dodatkowo spójrzcie jak pięknie...
Francuskie roladki Fajne połączenie ulubionych dodatków, z ciastem francuskim, przekąska na ciepło i zimno. Bardzo szybka w wykonaniu przekąska na codzień dla rodziny jak i przystawka dla gości na niezapowiedziane wizyty. Smaczne na zimno i prosto z pi...
Francuskie roladki Fajne połączenie ulubionych dodatków, z ciastem francuskim, przekąska na ciepło i zimno. Bardzo szybka w wykonaniu przekąska na codzień dla rodziny jak i przystawka dla gości na niezapowiedziane wizyty. Smaczne na zimno i prosto z pi...
Dziś polecam waszej uwadze szybkie i smaczne babeczki z łososiem. Świetnie się sprawdzają w przypadku niezapowiedzianych wizyt gości. Lekkie, delikatnie słone idealne na przekąskę. No i zdrowo zjeść rybkę od czasu do czasu Składniki: 1 opakow...