Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
8517 wyników
Przepis na chleb farmerski
"Na zakwasie i na drożdżach"-marcowe zaproszenie.
Mam wielką przyjemność poprowadzenia marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach".Autorką comiesięcznej akcji gromadzenia linków do atrakcyjnych i sprawdzonych przepisów jest Wisla z blogu ZAPACH CHLEBA. Po raz drugi obdarzyłamnie zaufaniem ...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Pieczywo
,
śniadania
Bułeczki pszenno-razowe
Nikt nie lubi gdy bułka następnego dnia jest gumowata.Te są dodatkiem mąki pełnoziarnistej ... można by rzec, że grahamki. Syte i chrupiące, idealne na śniadanie.Składniki (9-10 sztuk):400 g maki pszennej100 g pszennej pełnoziarnistej20 g świeżyc...
Delicious Titbits
Pieczywo
Chlebowy Restaurant Day
Poprzednia nasza restauracja, jeszcze zimowa, otworzyła się na wszystkich tych, którzy cenią sobie smak chleba. To było w lutym i mamy nadzieję, że dobrze zapamiętaliście smak dojrzewającego drożdżowego placka z orzachami czy płatkami chilli i kmi...
RECTA food & living
Pasta z fasoli
Zimą trzeba się bardziej postarać, żeby w naszym klimacie jeść dużo warzyw, dlatego przypomniałam sobie ostatnio o przepyszym smarowidle do chleba zrobionym z fasoli. A potem zajrzałam na świetny wegetariański blog Jadłonomia w poszukiwaniu podobnego p...
Dwie Chochelki
Dodatki
,
Fasola
Greckie klimaty - "Smakując Grecję" i "Gorzkie pomarańcze"
Dwie książki o Grecji, a każda pokazuje jej zupełnie różne oblicza. Zdecydowanie wolę reportażową opowieść Dionisiosa Sturisa od kulinarnych wywodów Christophera Bakkena.Obie książki zabrałam ze sobą na letnie wakacje. Pierwszą - "Grecja. Gorzkie pomar...
Śnieżka gotuje
Bałkany
,
Podróże
,
Książki
,
Grecja
Energy balls z kakao i orzechami laskowymi
Dawno nie robiłam kulek mocy i już prawie zapomniałam jak szybko i prosto się je przygotowuje. Pora więc powrócić do dobrych przyzwyczajeń i uzupełniać lodówkowe zapasy w miarę regularnie. Co prawda zmiany życiowe w ostatnich miesiącach spowodowały, że...
Everyday cooking
Batoniki śniadaniowe
,
Daktyle
,
Kakao
,
Orzechy
Chleb bezglutenowy mieszany III
Składniki:400 g mieszanki Multigrain Royal baker,400 g mieszanki Piekarz,300 g mąki gryczanej niepalonej,30 gdrożdży świeżych,400 g ugotowanych i rozgnieconych ziemniaków,700 - 750 ml ciepłej wody (w tym z ziemniaków), 4 łyzki oleju,1,5 łyżeczki ...
Bezglutenowe wariacje kulinarne
Bajgle. Pieczywo ze znaczeniem
Powiadają, że bajgiel to symbol. W żydowskich społecznościach ofiarowywano bajgle młodym matkom – pieczywo w kształcie pierścienia miało wyobrażać krąg życia, przynosić szczęście. Ale ta metafora ma jeszcze jeden wymiar. Otóż od niedawna to legendarne ...
facet z nożem
Bochen
,
Ryba
,
Bliski Wschód
,
Europa Środkowa
,
Kuchnia żydowska
Domowy zakwas na żur
Witajcie! Dziś ostatni dzwonek, aby nastawić domowy zakwas na żur, kluczowy składnik tej tradycyjnej, gęstej zupy. Żur obok barszczu, to dla mnie podstawowa zupna pozycja wielkanocna (oczywiście w wersji wegetariańskiej), podawana z jajkiem na twardo o...
Take It Izzy
Izzy Wege Kuchnia
,
Specjalne okazje
,
Zupy
,
Napoje
,
Wielkanoc
,
Domowy zakwas na żur
Mleczne kanapki
Poranki bywają coraz chłodniejsze, a zapotrzebowanie na kalorie wzrasta wprost proporcjonalnie do obniżającego się poziomu słupka rtęci na termometrze. Owocowe koktajle i sałatki zamieniłam już pod koniec września na pełnoziarniste muesli z orzechami. ...
100procentkalorii
Ciastka & Ciasteczka
DŻEM BANANOWY
DŻEM BANANOWY jest pyszny, idealnie nadaje się do plauszków, racuszków, na chleb. Często używam go jako składnika ciasta lub deseru. DŻEM BANANOWY Składniki: 3 kg bananów (dojrzałych) 1 szklanka cukru (szklanka = 250 ml) Sok wyciśnięty z 3 cytr...
Przepisy Joli
Cukier
,
Wegetariańskie
,
Dla dzieci
,
Woda
,
Cytryna
,
Wegańskie
,
Sok z cytryny
,
Słoiki
,
Przetwory
,
Banany
,
Banan
,
Cytryny
,
Pasteryzacja
,
Wekowanie
,
Wanilia
,
Laski wanilii
Wędzone ziemniaki jak z Baru Tartine
Zaraz ponowym roku napisałam długiego posta. Oklejących bułeczkach, naszej podróży napołudnie Kalifornii, otym jak fajny był ubiegły rok ijak jeszcze fajniejszy będzie ten następny. Kiedy doszłam doniemal ostatniego ...
Gotuje, bo lubi
Bez kategorii
Pasta z fasoli i kukurydzy
A czym posmarować chleb? Na przykład pastą z fasoli i kukurydzy. Jest wiele przepisów na pasty, ale z reguły są to pasty z fasoli białej, czerwonej. Do tej pasty z fasoli została dodana także kukurydza. Składniki 200 g fasoli 1/2 puszki kukurydz...
Prosto bez glutenu
Bez glutenu
,
Śniadania
Masła smakowe – idealne na grilla
Znacie to uczucie, kiedy smarujecie ciepły, świeżo upieczony chleb pysznym, śmietankowym masłem? Chrupiąca skórka i rozpływające się w ustach masło – nic więcej do szczęścia nie trzeba. Samodzielne pieczenie chleba już na stałe weszło nam w nawy...
Cupcake Factory
Vege Factory
,
Przetwory i dodatki
,
Do chleba
,
Masło
,
Domowe wyroby
,
śmietana 30%
Owsiany chleb z ziarnami
Składniki: 200g płatków owsianych, 100g ziaren słonecznika, 100g pestek dyni, 50g siemienia lnianego, 0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów, 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, 1 łyżka chia, 50 g sezamu, 1,75 szkla...
Saganek
Bez kategorii
Proste drożdżówki z cynamonem
Cynamonowe drożdżówki to zawsze dobry pomysł : ) Są niezwykle proste do przygotowania, pięknie się prezentują w formie ślimaczków i bardzo trudno im się oprzeć. Idealne do kawy, ale równie smaczne na śniadanie w towarzystwie mleka. Polecam!!! P...
marta-gotuje.pl
Ciasta
,
Wyroby na różne okazje
,
Wypieki
,
Boże Narodzenie
,
Ciasta świąteczne
,
Cynamon
,
Ciasta drożdżowe
,
Drożdżowe
,
Drożdżówki
,
Drożdże
,
Bułeczki cynamonowe
,
Cynamonowe bułeczki
,
Drożdżówki z cynamonem
,
ślimaczki
,
Cynamonowe ślimaczki
,
Proste drożdżówki
,
Proste drożdżówki z cynamonem
,
Szybkie drożdżówki
←
Poprzednia
262
263
264
265
266
Następna
→