○ cynamonowo-marchewkowe gofry z prażonymi jabłkami, karmelizowanym bananem i śliwkową nutellą
○ Gofry (przepis na 2)
1 jajko
4 łyżki mąki (u mnie 2 żytniej, 2 owsianej)
50 ml mleka
łyżeczka oleju
mała, starta na drobnych oczkach marchewka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
szczypta przyprawy do piernika
Łączymy ze sobą suche składniki, a następnie wlewamy do nich olej i mleko, wbijamy jajko. Miksujemy. Dodajemy startą marchewkę, mieszamy.
Nie za bardzo lubię robić gofry, bo moja gofrownica jest jaka jest i robi z nimi to, co robi. Dlatego wyglądają tak smętnie i chudo. Ale przynajmniej są, smak również mają dobry, podobny do typowego ciasta marchewkowego. W połączeniu z jabłkami i bananem zyskują dodatkową słodycz ;).
Biegnę, pędzę, uciekam. Za dwie godziny będę już u lekarza. Brzuch jeszcze mnie nie boli. Jeszcze.