→ Te gofry czekają na publikację dobrych kilka tygdoni. Jakoś mi nie było po drodze z opisaniem receptury… Ale się udało! Dziewiąty przepis na ulubione gofry już gotowy. Tym razem wersja bezglutenowa :)
Składniki (ok. 5-6 gofrów):
40 g masła (najlepiej klarowane)
50 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
2 jajka
250 ml mleka
Wykonanie:
Masło roztopić, lekko ostudzić.
Mąki wsypać do miski, dodać sól, proszek do pieczenia, ksylitol – wymieszać. Dodać roztopione masło, ekstrakt waniliowy, żółtka oraz mleko. Zmiksować do otrzymania gładkiej masy i odstawić na 20-30 minut.
Gofrownicę rozgrzać, białka ubić na sztywną pianę i dodawać ją do masy w 2 partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką lub miksując na małych obrotach miksera.
Nakładać porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę, smażyć gofry przez około 5 minut w zależności od mocy gofrownicy. Najlepiej smakują tuż po usmażeniu.
I gotowe! :)
Źródło inspiracji: kwestiasmaku.com