W ramach rekompensaty za to, że tak znikam mam dla Was przepis na najsmaczniejsze czekoladowe trufle, jakie możecie sobie wyobrazić. Są doskonałe i zdecydowanie uzależniające.
Pierwszy raz jadłam je zrobione przez koleżankę z klasy i postanowiłam ją o nie podpytać. Przepis jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi :) Moja wersja jest trochę zmieniona, więc to ją podaję.
Składniki:250 g serka mascarpone,
100 g herbatników (ja używałam Petit Beurre Jutrzenki),
100 g gorzkiej czekolady,
100 g deserowej czekolady,
kakao gorzkie.
Przygotowanie:Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Herbatniki dokładnie pokruszyć i wmieszać z serkiem mascarpone. Kiedy czekolada trochę ostygnie, dodać ją do herbatników z serkiem i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do miseczki lub głębokiego talerza wsypać kakao gorzkie. Małą łyżeczką nabierać masę, wrzucać do kakao i dokładnie otoczyć.
Można przechowywać w lodówce lub od razu podać.