Pewnie większość z Was zastanawia się ...jak to w ogóle vegański bigos ma zastąpić tradycyjny pełen mięsa nasz polski tłuściutki bigosik hehehe ...są pewnie tu takie osoby, które tak jak ja nie przepadają za tą potrawą przez mięso przez to że ogólnie jest taki tłusty itd.Ja mam dzisiaj propozycję bardziej dietetycznej wersji i dodatkowo bez mięsa.Przepis pochodzi z gazety SMAKI ŻYCIA
SKŁADNIKI: 4 OSOBY
500 g kapusta kwaszona1/2 główki kapusty pekińskiej2 duże marchewki2 czerwone papryki1 duża cebula200 g czerwonej soczewicy - ziarno400 g pomidory w kawałkach - puszka3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej1 łyżeczka papryki słodkiej1 łyżeczka kminek3 łyżki olej słonecznikowy2 liście laurowy2 ziela angielskiesól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Kapustę kwaszoną odciśnij , pokrój, posiekaj pekińską, obrane marchewki pokrój w kosteczkę.
Paprykę pokrój na paski, posiekaj cebulę.
W garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj obie kapusty oraz marchew i paprykę.
Duś 5 minut.
Dodaj papryki w proszku, kminek, liść laurowy i ziele angielskie, wklej szklankę wody i gotuj około 35 minut.
Wsyp soczewicę, dodaj pomidory z zalewą, gotuj około 30 minut, aż soczewica będzie miękka.
Przypraw do smaku
SMACZNEGO!